Κυριακή 19 Μαΐου 2019

Macaron με λεβάντα & μέλι




Τα σημερινά μακαρόν είναι λίγο ιδιαίτερα! δεν είναι απλώς μοβ, είναι με λεβάντα & μέλι!

Δεν μπορώ να πω ότι θα πάτε στο ζαχαροπλαστείο και θα τα βρείτε... ίσως και κάποιοι από εσάς δεν έχουν  υπόψη τους ότι η λεβάντα τρώγεται ... ίσως κάποιοι θεωρούν ότι είναι μόνο για τον σκόρο!
Ξεχάστε λοιπόν ότι ξέρατε μέχρι σήμερα, στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία, τα αποξηραμένα άνθη λεβάντας χρησιμοποιούνται κυρίως για τη μείωση του άγχους και της υπερέντασης. 

Η ονομασία της λεβάντας προέρχεται από το λατινικό ρήμα lavare που σημαίνει πλένω, διότι οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν άνθη λεβάντας για τον αρωματισμό του νερού των λουτρών τους. 

Η λεβάντα γενικά θεωρείται πως έχει ηρεμιστικές ιδιότητες και για αυτό το λόγο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε περιπτώσεις μελαγχολίας και ήπιας κατάθλιψης. Το εκχύλισμα της θεωρείται από πολλούς βοτανοθεραπευτές κατάλληλο για την αντιμετώπιση των νευρικών πονοκεφάλων και της αϋπνίας. Ένα απλό εκχύλισμα λεβάντας όταν χρησιμοποιηθεί σε κομπρέσα και τοποθετηθεί στο μέτωπο, θεωρείται πως βοηθάει στην ανακούφιση από τις ημικρανίες, την υπερένταση και την κούραση.



Η λεβάντα γνωστή στην Ελλάδα και ως Λαμπρή ή χαμολίβανο, ήταν γνωστή στην αρχαία Αίγυπτο και χρησιμοποιήθηκε στην αρωματοποιεία της εποχής. Στην αρχαία Ελλάδα, ο Θεόφραστος αναφέρθηκε στις θεραπευτικές ιδιότητες του αρώματος της. 
Ο Διοσκουρίδης αναφέρει πως η κατανάλωση λεβάντας βοηθάει στην ανακούφιση από τη δυσπεψία, τους πονοκεφάλους και τον ερεθισμό του λαιμού. 

Θεωρείται από τα κορυφαία αιθέρια έλαια και αναμφίβολα από τα πιο ακίνδυνα.  Σε όλα τα είδη λεβάντας χρησιμοποιείται μόνο το άνθος της.

Έτσι εάν είχατε έστω και μια μικρή αμφιβολία εάν η λεβάντα είναι και βρώσιμη ξεχάστε το, σήμερα θα αποδείξουμε πως ότι μας χαρίζει η φύση σε γενικές γραμμές μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους!


Και τώρα μερικές συμβουλές πριν ξεκινήσετε:
- Απαραίτητα σύνεργα μια σπάτουλα (μαρίζ), ένα μεταλλικό ή γυάλινο σκεύος πεντακάθαρο για να φτιάξετε την τέλεια μαρέγκα, μίξερ και σακούλα ζαχαροπλαστικής με μύτη στρόγγυλη.
- Τα χρώματα που θέλετε να προσθέσετε και τα υγρά αρώματα τα προσθέτετε πάντα στην μαρέγκα αφού φτάσει στο τελικό της στάδιο.
- Αποφασίστε από πριν τη γεύση που θέλετε να δώσετε στα μακαρόν, έτσι ώστε να έχετε πάρει τα απαραίτητα υλικά. 
- Χρησιμοποιήστε την φαντασία σας για να δημιουργήσετε ξεχωριστά μακαρόν, αντικαθιστώντας ένα μέρος αμυγδάλου με σκόνη από φουντούκι, φιστίκι, ή καρύδα.
- Για πιο πλούσια υφή στην μαρέγκα χρησιμοποιήστε κρεμόριο, ο φίλος της μαρέγκας όπως λαϊκά λέγεται (όξινο τρυγικό κάλιο και παλαιότερα ταρταρικό οξύ) περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού αντί για αλάτι. Και για όσους θέλουν να μάθουν και κάτι παραπάνω για το κρεμόριο χρησιμοποιείται σε μείγματα που περιέχουν αέρα για να σταθεροποιήσει τον όγκο τους. Το κρεμόριο ταιριάζει στις περισσότερες παρασκευές γιατί δεν έχει όξινη γεύση και ως σκόνη δεν διαταράσσει την αναλογία υγρών της συνταγής. Θα το βρείτε στα σούπερ μάρκετ στα ράφια με μπαχαρικά ή τα είδη ζαχαροπλαστικής.




Υλικά 

Για τα μακαρόν:
100 γρ. πούδρα αμυγδάλου
120 γρ. άχνη
1 κουτ. σούπας αποξηραμένη λεβάντα

Για την μαρέγκα:
90 γρ. ασπράδια αυγών (περίπου 3 αυγά)
125 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
μοβ χρώμα ζαχαροπλαστικής πάστα (κατά βούληση)
1 πρέζα αλάτι ή κρεμόριο

Γέμιση:

1) Βουτυρόκρεμα με μέλι
   100 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
   40 γρ. μέλι  Καστανιάς ή Βελανιδιάς (πικρό μέλι)
   100 γρ. άχνη ζάχαρη
   2-3 σταγόνες μοβ χρώμα ζαχαροπλαστικής πάστα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
Χτυπάμε το βούτυρο με το μέλι μέχρι να αφρατέψει, ρίχνουμε σε 2 δόσεις την άχνη και χτυπάμε καλά, τέλος προσθέτουμε και το χρώμα ζαχαροπλαστικής εάν θέλουμε για να δώσουμε λίγο χρώμα όπως της λεβάντας. Τοποθετούμε στο ψυγείο και την βγάζουμε όταν θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί για να πάρει θερμοκρασία δωματίου.

ή  (η επιλογή είναι δική σας)


2) Γκανάς λευκής σοκολάτας με μέλι & λεβάντα
    180 γρ. λευκή σοκολάτα
    80 γρ. κρέμα γάλακτος
    1 κουτ. σούπας αποξηραμένη λεβάντα
    1 κουτ. σούπας μέλι Καστανιάς ή Βελανιδιάς

Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με την λεβάντα ελαφρώς ίσα να ζεσταθεί η λεβάντα και να βγάλει τα αρώματα της και την αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά . Σε ένα μπολάκι λιώνουμε την άσπρη σοκολάτα στο φουρνάκι μικροκυμάτων για 20'' κάθε φορά, επειδή η ποσότητα της είναι μεγαλύτερη της κρέμα και μπορεί να μην διαλυθεί καλά. Μόλις αρχίζει να λιώνει η σοκολάτα ζεσταίνουμε ξανά την κρέμα γάλακτος με την λεβάντα και μόλις αρχίσει ο βρασμός αποσύρουμε και με την βοήθεια μιας σήτας τη ρίχνουμε πάνω από την σοκολάτα (δεν χρειαζόμαστε την λεβάντα στη γκανάς μας), αφήνουμε 1-2 λεπτά και ανακατεύουμε, ρίχνουμε μέσα και το μέλι και αφού ομογενοποιηθεί το μείγμα μας σκεπάζουμε με διαφάνεια που να εφάπτεται στη γκανάς και την αφήνουμε να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί. Εάν βιαζόμαστε μπορούμε να τη βάλουμε και στο ψυγείο. 




Εγώ έκανα και τις δύο κρέμες και μου έφτασαν για όλα τα μακαρόν. Εάν προτιμήσετε να κάνετε τη μία από τις δύο εκδοχές διπλασιάστε τη δόση για να σας φτάσει.


Macaron:

Επειδή η ποσότητα  της αποξηραμένης λεβάντας είναι μικρή δύσκολα μπαίνει στο μπλέντερ εκτός και εάν έχετε πολύ μικρό, γιαυτό ή θα την βάλετε στο μπλέντερ με λίγη άχνη και λίγη πούδρα αμυγδάλου και θα την κτυπήσετε ή απλώς βάλτε την σε ένα γουδί και χτυπήστε μέχρι να έχετε τρίμμα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την άχνη την πούδρα αμυγδάλου και τη σκόνη λεβάντας,  ανακατεύουμε με ένα σύρμα και κοσκινίζουμε 2 φορές, ότι μείνει στη σήτα το πετάμε, δεν το πιέζουμε να περάσει, ιδίως τα υπολείμματα της λεβάντας.




Στον πεντακάθαρο κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα ασπράδια αυγού, την πρέζα αλάτι (ή κρεμόριο) και αρχίζουμε το χτύπημα σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, μόλις αρχίσουν τα αυγά να ασπρίζουν και φουσκώνουν λίγο ρίχνουμε σε 4 δόσεις την ζάχαρη. Χτυπάμε μέχρι να τελειώσει η ζάχαρη και να έχουμε μια λεία και σφιχτή μαρέγκα. Προσοχή η ζάχαρη θα πρέπει να έχει διαλυθεί, εάν δεν έχει θα πρέπει να συνεχίσετε λίγο ακόμη το χτύπημα. Σε αυτή τη φάση ρίχνουμε μέσα και το μοβ χρώμα ζαχαροπλαστικής (τόσο όσο σας αρέσει), χτυπάμε ελάχιστα ακόμα και μεταφέρουμε το μείγμα σε καθαρό γυάλινο μπολ.



Ρίξτε μέσα την μισή ποσότητα από το μείγμα της πούδρας αμυγδάλου. Με μια σπάτουλα κάντε κυκλικές κινήσεις για να ενσωματωθεί. Μόλις ενσωματωθεί ρίξτε και το άλλο μισό και συνεχίστε το ανακάτεμα. Σε αυτή τη φάση που είναι πολύ προαιρετικό χωρίστε το μείγμα σας σε δύο μπολ και δώστε στο ένα λίγο χρώμα ακόμη ώστε να κάνει αυτά τα νερά στα μακαρόν σας. Εάν θέλετε ένα χρώμα προχωρείστε απλώς στο ανακάτεμα, εάν κάνετε δυο μπολ θα πρέπει την διαδικασία του ανακατέματος να την κάνετε και στα δύο μπολ.

Κάνουμε λοιπόν μόνο 2 κινήσεις, απλώνουμε με την σπάτουλα στα τοιχώματα του μπολ το μείγμα μας και το μαζεύουμε με κυκλική κίνηση από τα τοιχώματα προς το κέντρο. Αυτό πρέπει να το κάνετε μέχρι το μείγμα σας να έχει ροή (όπως λάβας) όταν σηκώνετε την σπάτουλα μετά από την επαναφορά του μείγματος στο κέντρο του μπολ, έτσι θα καταλάβετε ότι το μείγμα σας είναι έτοιμο. Πρέπει να ελέγχετε τακτικά τη ροή του μείγματος γιατί δεν θέλουμε να γίνει πολύ ρευστό.

Εάν το μείγμα σας δεν έχει ροή δεν πρόκειται τα μακαρόν σας να φουσκώσουν σωστά κατά την διάρκεια του ψησίματος γιαυτό δώστε λίγο βάση σε αυτή τη διαδικασία.





Μεταφέρετε το σκούρο μείγμα μέσα στο ανοιχτό και χωρίς να τα ανακατέψετε μεταφέρετε το σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με στρόγγυλη μύτη του 1 εκ. και κάντε ροζέτες στα κυκλάκια που έχετε σχηματίσει ή σε φόρμα σιλικόνης ειδική μια macaron ή εάν το έχετε με την σακούλα απλώς σχηματίστε ροζέτες γρήγορα σε αρκετή απόσταση τη μία από την άλλη σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Μόλις τελειώσετε χτυπήστε το ταψί σας 4-5 φορές δυνατά στο τραπέζι για να φύγει ο αέρας μέσα από τα macarons και να ισιώσουν, πασπαλίστε (προαιρετικά) το ένα ταψί σας με αποξηραμένη λεβάντα, αφήστε τα να ξεκουραστούν για τουλάχιστον μια ώρα ή μέχρι να κάνουν κρούστα (όταν τα ακουμπάτε να μην μένει μείγμα στο χέρι σας) και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για 13΄-15΄ λεπτά ανάλογα με το φούρνο.
Βγάλτε από τον φούρνο και αφήστε να κρυώσουν αρκετά πριν ξεφορμάρετε, μην επιχειρήσετε να τα ξεκολλήσετε όσο είναι ζεστά.





Συναρμολόγηση:
Βγάλτε από το ψυγείο την κρέμα και μεταφέρετε την σε σακούλα ζαχαροπλαστικής, βάλτε μια καλή ποσότητα σε ένα macaron βρείτε ένα καπάκι για να ταιριάζει και πιέστε ελαφρώς. 
Και μια συμβουλή αφού θα συναρμολογήσετε τα μακαρόν σας καλά είναι να τα τοποθετήσετε σε χάρτινο κουτί και στο ψυγείο για ένα βράδυ. Την άλλη μέρα τα μακαρόν σας θα είναι μαστιχωτά όπως πρέπει και η κρέμα θα έχει σφίξει όσο πρέπει.

Δοκιμάστε τα θα σας συναρπάσουν!!!


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου