Τρίτη 14 Μαΐου 2019

Sakura ψωμάκια με παντζάρι




Βonsai, Kimono, Origami Sushi & Sakura. Η Ιαπωνία είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο μέσα από πολλές πλευρές του πολιτισμού και της κουλτούρας της. 

Για το τι είναι sakura και για τα λουλουδάκια της κερασιάς έχουμε πει, για το πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε όμως δεν μπορείτε να φανταστείτε! Από το cheesecake που κάναμε, ψωμάκια που θα κάνουμε σήμερα έως  μπισκότα και Sakura Anpan (γλυκό ψωμάκι με γέμιση από πάστα φασολιών) σε κάποια άλλη ανάρτηση. 
Λατρεύω την χώρα του ανατέλλοντος ηλίου και ελπίζω κάποια μέρα να σταθώ τυχερή και να την επισκεφτώ.  
Όσο ταξιδεύεις προς την ανατολή, τόσο περισσότερο βλέπεις διαφορές στην κουλτούρα των λαών, με τα δυτικά πρότυπα που έχουμε συνηθίσει. Ινδία, Κίνα και Ιαπωνία έχουν τους δικούς τους κώδικες συμπεριφοράς που σε χώρες σαν την δική μας μπορεί να μην σημαίνουν απολύτως τίποτα ή έστω να μην είναι και τίποτα το τρομερό. 
Η Ιαπωνία, είναι μια παράξενη υπόθεση. Διαφορετικός τρόπος ζωής και μια κουλτούρα που μας φαίνεται υπερβολική και πολλές φορές αποκρουστική. Όμως η κουλτούρα της κάθε χώρας είναι αυτή που την κάνει ξεχωριστή. 



Μια χώρα που κρατά ζωντανές τις παραδόσεις της, φορώντας τις παραδοσιακές της ενδυμασίες, έχοντας πειθαρχία και υπομονή, μένοντας πιστή στο θεσμό της οικογένειας και βάζοντας την "τιμή" του ανθρώπου πάνω από όλα!
Οι ξένοι ίσως βλέπουν την Ιαπωνική κουλτούρα σαν κάτι το μυστηριώδες. Το πιο ελκυστικό και γοητευτικό σε αυτή τη χώρα είναι το γεγονός ότι αν και αγκάλιασε την τεχνολογία και τον μοντερνισμό, οι άνθρωποι συνεχίζουν να έχουν ισχυρό δεσμό με τις ρίζες τους και τις αρχαίες παραδόσεις τους.
Ίσως εδώ βρίσκεται η ρίζα της διαφώτισης.


Ελάτε λοιπόν να κάνουμε ωραία, αφράτα ψωμάκια με παντζάρι και σχήμα από sakura λουλούδι!
Και να ξέρετε εάν δεν έχετε τη δυνατότητα να βρείτε λουλουδάκια sakura μην στεναχωριέστε μπορείτε να τα κάνετε και χωρίς αυτά, απλώς για άλλη μια φορά θα σας πω ότι δεν μπορείτε να τα πείτε sakura ψωμάκια, πες τα απλώς ψωμάκια με παντζάρι σε σχήμα λουλουδιού.

Υλικά:

Για τη ζύμη:
300 γρ. αλεύρι σκληρό (για ζύμωμα-ψωμί)
30 γρ. ηλιέλαιο
20 γρ. ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο (σκόνη κατά προτίμηση) ή απλή ζάχαρη
3 γρ. αλάτι
150 γρ. νερό
5 γρ. παντζάρι (εάν βάλετε 10 γρ. παντζάρι θα βρει πιο φουξ το χρώμα)
3 γρ. μαγιά σκόνη
10 λουλουδάκια sakura (cherry blossom)





Εκτέλεση:

Σε ένα μπλέντερ βάζουμε τα 150 γρ. νερό μαζί με τα 5 γρ. παντζάρι βρασμένο ή όχι (εξαρτάται από τις ιδέες που έχετε για τα ωμά λαχανικά και εάν πρέπει να τρώγονται ωμά) και τα χτυπάμε. Περνάμε από σήτα γιατί θέλουμε μόνο το χυμό. Ρίχνουμε μέσα την μαγιά αφήνουμε για λίγο στην άκρη και συνεχίζουμε με την υπόλοιπη παρασκευή.



Σε ένα λεκανάκι βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι τη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο (ακατέργαστη) ανακατεύουμε να πάει παντού η ζάχαρη και το αλάτι και στη συνέχεια ρίχνουμε το ηλιέλαιο και το νερό παντζαριού.
Ανακατεύουμε λίγο και αρχίζουμε με το χέρι να ζυμώνουμε, μόλις έχουν δέσει όλα τα υλικά και πάει να σχηματιστεί ένα ζυμάρι το βγάζουμε από το λεκανάκι και σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια το πλάθουμε μέχρι να έχουμε ένα λείο και ελαστικό ζυμάρι. Το τοποθετούμε σε ένα μπολ ή λεκανάκι το σκεπάζουμε με μια πετσέτα , το αφήνουμε κάπου ζεστά και περιμένουμε να διπλασιαστεί ο όγκος του (περίπου 1 ώρα εάν είναι ευνοϊκές οι συνθήκες, αλλιώς μπορεί να πάρει και παραπάνω).


Μόλις έχει λοιπόν διπλασιαστεί ο όγκος του το μεταφέρουμε σε ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο και ζυμώνουμε για λίγο μέχρι να φύγει ο αέρας που έχει. Το κάνουμε ένα μακρύ μπαστούνι και το κόβουμε σε 10 ισόποσα κομμάτια.


Τα κάνουμε μπαλάκια και παίρνουμε το καθένα το ανοίγουμε με ένα πλάστη περίπου σε διάμετρο των 8 εκ. και το κόβουμε στα πέντε.


Βρέχουμε λίγο τις άκρες από το πρώτο κομμάτι και τις κλείνουμε καλά. Κάνουμε το ίδιο και με τα πέντε κομμάτια.






Τέλος εάν θέλουμε και έχουμε τοποθετούμε από ένα λουλουδάκι sakura (που έχουμε μουσκέψει και στραγγίσει καλά) στη μέση από το λουλουδάκι-ζυμαράκι μας, αφήνουμε περίπου 1/2 ώρα να φουσκώσουν και να ξεκουραστούν (δεύτερο φούσκωμα).

                                      


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 12-13 λεπτά. Αφαιρούμε και μεταφέρουμε σε σχάρα να κρυώσουν.
Εντυπωσιάστε όλους κάνοντας τα σε κάποιο τραπέζι ή γιορτή ή γενέθλια.


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου