Τρίτη 7 Μαΐου 2019

Scones με μύρτιλλα



Πολλοί πιστεύουν ότι οι ρίζες τους είναι από τη Σκωτία και άρχισαν να φτιάχνονται με βρώμη. Τοποθετούσαν τη ζύμη σε ένα ταψί , την έκοβαν σε τρίγωνα κομμάτια και τα βάζανε στο φούρνο ή πάνω στη σόμπα. Η προέλευση τους όπως και το όνομα τους δεν είναι διευκρινισμένη όπως άλλωστε και πολλών γλυκών.
Αυτό το μικρό κέικ είναι ένα γρήγορο ψωμί, παρόμοιο με ένα αμερικάνικο μπισκότο, από αλεύρι σιταριού (λευκό ή ολικής), ζάχαρη, μπέικιν, σόδα, βούτυρο, γάλα και μερικές φορές αυγά. Ψήνεται σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, ώστε η ζύμη να αρπάξει γρήγορα εξωτερικά αλλά να μείνει λευκό και μαλακό εσωτερικά. 



Τα scones (ή γλυκά ψωμάκια ) είναι μια λιχουδιά που συνοδεύει απαραίτητα το παραδοσιακό τσάι των Βρετανών. Εμείς θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μια ωραία ιδέα για ένα πλήρες, γιορτινό ή κυριακάτικο πρωινό, ακόμη ένα σούπερ συνοδευτικό με απογευματινό καφέ ή τσάι. Απλώστε μαρμελάδα, ή φρέσκο βούτυρο για έξτρα νοστιμιά,  αλλά μπορείτε να τα απολαύσετε και σκέτα. 
Είναι απλώς πεντανόστιμα!

Υλικά:

270 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
85 γρ. βούτυρο αγελάδας σε κυβάκια κρύο από το ψυγείο
50 γρ. ζάχαρη
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
ξύσμα από 1 λεμόνι (ακέρωτο)
1 κεσεδάκι (125 γρ.) μύρτιλλα
80 γρ. κρέμα γάλακτος light
2 μεγάλα αυγά
μια πρέζα αλάτι


Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, ρίχνουμε τη ζάχαρη , το μπέικιν και το αλάτι και τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα. 
Ρίχνουμε μέσα το βούτυρο σε κυβάκια και όσο πιο κρύο γίνετε, βάζουμε γάντια και τρίβουμε το αλεύρι με το βούτυρο μέχρι να έχουμε μικρά θρύμματα .
Ρίχνουμε μέσα τα μύρτιλλα και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.


Κάνουμε μια λακκούβα στην μέση του αλευριού. Χτυπάμε ελαφρώς τα αυγά σε ένα μπολάκι, ρίχνουμε μέσα την κρέμα γάλακτος ανακατεύουμε και τα ρίχνουμε στην λακκούβα που έχουμε κάνει στο μπολ με το αλεύρι. 


Ανακατεύουμε με την σπάτουλα. Το μείγμα μας θα κολλάει αρκετά (έτσι πρέπει) μην συμπληρώσετε άλλο αλεύρι γιατί θα σκληρύνει το μείγμα και δεν θα είναι αφράτα έτσι όπως πρέπει να είναι! 
Αλευρώστε λίγο την επιφάνεια εργασίας μεταφέρετε το ζυμάρι και πλάσετε ελαφρώς.

Πάρτε το ζυμάρι και τοποθετήστε το σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και κάντε ένα δίσκο του 1 εκ. περίπου. Τοποθετήστε για 30 λεπτά στο ψυγείο. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.


Βγάλτε από το ψυγείο, κόψτε στα τέσσερα και μετά κάθε τέταρτο στη μέση. Θα πρέπει να βγάλετε 8 κομμάτια. Εάν το μαχαίρι σας κολλάει στο ζυμάρι και δεν μπορείτε να το κόψετε, αλευρώστε λίγο το μαχαίρι. Τοποθετήστε τα κομμάτια αραιά μεταξύ τους και λίγο με το χέρι σας λειαίνετε τα σημεία που κόψατε με το μαχαίρι. Το ζυμάρι είναι αρκετά ελαστικό και εύπλαστο και κολλάει λίγο. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να είναι στεγνό.




Ψήστε στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά.  Πρέπει να είναι ξεροψημένα από έξω και μαλακά μέσα.


Είναι ιδανικά για πρωινό Κυριακής αλλά και για απόγευμα με τον καφέ ή το τσάι σας. 

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου