Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019

Κέικ με κάρδαμο, μέλι & σταφίδες



Δρόσισε λοιπόν για τα καλά!

Είναι καιρός λοιπόν για ένα καλό πρωινό ή απογευματινό, με τον καφέ ή το τσάι, ένα κέικ λοιπόν πάντα ταιριάζει. Άλλωστε το φρεσκοψημένο κέικ με ένα μαγικό τρόπο μυρίζει πάντα Κυριακή και σου φτιάχνει τη διάθεση!
Με την πλούσια γεύση που έχει ένα κέικ, τα αρώματα από το κάρδαμο, την βανίλια, την κανέλα , του μήλου και του μελιού. Την γλυκύτητα από τις σταφίδες και την καραμελένια γεύση από την καστανή ζάχαρη, την πλούσια γεύση της σοκολάτας, την δροσιά του πορτοκαλιού και ότι άλλο θέλει να έχει η φαντασία σας σε ένα κέικ.  Το κέικ από μόνο του είναι ένα κεφάλαιο στην ζαχαροπλαστική, φαντασία να έχεις και καλά υλικά και το αποτέλεσμα πάντα σε αποζημιώνει!

Το κέικ δεν είναι επιδόρπιο. Το κέικ είναι για όλες τις ώρες, για τον πρώτο καφέ, κάτι για να ανοίξει το μάτι, το βούτηγμα στο γάλα, το σνακ στο γραφείο ή το σχολείο, στις απογευματινές υπογλυκαιμίες και φυσικά στις βραδινές λιγούρες!


Υλικά:

400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
300 γρ. καστανή ζάχαρη
70 γρ. μέλι καστανιάς ή βελανιδιάς ή κουμαριάς
2 μεγάλα αυγά
340 γρ. πολτό μήλου ή ένα βαζάκι applesauce (από το σούπερ-μάρκετ)
2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
1 1/2 κουτ. γλυκού κανέλλα
1 1/4 κουτ. γλυκού κάρδαμο (σκόνη)
100 γρ. σταφίδες ξανθές ή σουλτανίνες


Εκτέλεση:

Για τον πολτό μήλου:
Υλικά (για 1,5 φλ. πουρέ μήλου περίπου όσο χρειαζόμαστε):

4 φλ. μήλα (2-3 μέτρια πράσινα)
1φλ. νερό
χυμό από ένα μέτριο  λεμόνι

Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κυβάκια τα μήλα. Τα τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα με το νερό και το χυμό λεμονιού και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν πολύ τα μήλα, περίπου 20 λεπτά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία και πολτοποιούμε με ένα ραβδομπλέντερ. Επειδή δεν έχουμε βάλει ζάχαρη (που λειτουργεί σαν συντηρητικό) ο πουρές μας δεν έχει μεγάλη διάρκεια , γιαυτό διατηρήστε το στο ψυγείο μέχρι μια εβδομάδα (σε περίπτωση που δεν το κάνετε την ίδια μέρα με το κέικ).

Για το κέικ:

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 C βαθμούς. 
Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι, τη μαγειρική σόδα, το αλάτι, το κάρδαμο, την κανέλα, τα κοσκινίζετε και τα αφήνετε στην άκρη.

Στον κάδο του μίξερ χτυπάτε το βούτυρο με την καστανή ζάχαρη και το μέλι μέχρι να αφρατέψουν. Συμπληρώστε ένα ένα τα αυγά και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν. 
Σταματήστε το χτύπημα και με μια σπάτουλα ενσωματώστε σε 2 δόσεις το αλεύρι. Τέλος ρίξτε τον πολτό μήλου και τις σταφίδες και ενσωματώστε ανακατεύοντας απαλά.





Βουτυρώστε και αλευρώστε 2 μακρόστενες φόρμες ή απλώς βάλτε λαδόκολλα για εύκολο ξεφορμάρισμα. Μοιράστε το μείγμα, ψήστε για 50-60 λεπτά. Αφήστε στην σχάρα να κρυώσει αρκετά και μετά ξεφορμάρετε.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου