Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Σπανακοτυρόπιτα χωρίς φύλλο



Κάποιοι από εσάς μετράτε τις μέρες εγκλεισμού και λέτε 20η ημέρα καραντίνας!!!
Είναι λίγο αστείο, είναι αρκετά στενάχωρο, λυπηρό αλλά δυστυχώς η πραγματικότητα. Εγώ νομίζω ότι εάν μετρήσω τις μέρες θα πρέπει να πάρω τα βουνά και ας μην μπορώ, καταλαβαίνετε τι εννοώ.
Εκεί που σηκώθηκα ένα πρωί και είπα να κάνω ένα γλυκάκι, θυμήθηκα ότι είχα κάνει ένα σκασμό από κουλουράκια πασχαλινά, τσουρέκια που φυσικά δεν είχα πουθενά να δώσω και πρέπει να τα φάμε εγώ και ο άντρας μου ... οπότε το ξανά σκέφτηκα και είπα μετά να κάνω μια πιτούλα χωρίς φύλλο φυσικά, έτσι για να μην ξεχνιόμαστε. 



Όσοι φυσικά με ξέρουν, ξέρουν ότι δεν το έχω πολύ με τις πίτες που γίνονται με φύλλο. Δεν είναι ότι δεν θα φάω μια ωραία πράσο με φέτα και φύλλο χωριάτικο ή μια λαχταριστή κασερόπιτα ... αλλά επειδή θα την τσακίσω προσπαθώ να τις αποφεύγω. 
Την σημερινή πίτα την λες και λίγο σουφλέ γιατί είναι τόσο ανάλαφρη που στην κυριολεξία δεν μοιάζει και τόσο με πίτα. Φτιάξτε την και δεν θα το μετανιώσετε, άλλωστε δεν χρειάζεται πολύ κόπο, απολαύστε την με ένα ωραίο κρασάκι ... και που ξέρετε μπορεί και να χάσετε το μέτρημα για τις ημέρες εγκλεισμού!


Υλικά:

400 γρ. σπανάκι φρέσκο χοντροκομμένο (σχολαστικά πλυμένο)
400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό πλήρες
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 μεγάλα αυγά
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ξερό μέτριο κρεμμύδι
100 γρ. ελαιόλαδο
220 γρ. νερό
200 γρ. φέτα
1/4 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
3 κλαδάκια δυόσμο ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
λίγο λάδι για σοτάρισμα και λάδωμα ταψιού



Εκτέλεση:

Σε ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε το σπανάκι σε δόσεις (που έχουμε πλένει σχολαστικά και χοντροκόψει) γιατί δεν θα χωράει όλο, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά ακόμη μέχρι να μαραθεί καλά.
Αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. 


Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε καλά να αφρατέψουν τα αυγά, το γιαούρτι (2 κεσεδάκια) και 100 γρ. ελαιόλαδο μέχρι να γίνουν ένα μείγμα. 



Προσθέτουμε σε δύο δόσεις το αλεύρι και το νερό για να δημιουργήσουμε ένα χυλό. Προσθέτουμε τη χοντροκομμένη φέτα. Και πλέον ανακατεύουμε με μια κουτάλια και σταματάμε με το σύρμα.


Προσθέτουμε σε δύο ή τρεις δόσεις το μείγμα σπανακιού, το ψιλοκομμένο άνηθο και δυόσμο, αλατοπιπερώνουμε , ανακατεύουμε απαλά να πάνε όλα τα υλικά παντού και το στρώνουμε σε καλά λαδωμένο ταψάκι 28Χ22 εκ. 
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C στον αέρα για περίπου 40 λεπτά, μετά τα 40 λεπτά γυρίζουμε τον φούρνο στις κάτω αντιστάσεις και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά για να ψηθεί καλά και η βάση της πίτας μας. 
Η πίτα σας θα φουσκώσει ελαφρώς και όταν την βγάλετε από το φούρνο λίγο θα κάτσει.



Σερβίρετε χλιαρή, με στραγγιστό γιαούρτι και με σαλάτα από φρέσκα λαχανικά, βάλτε και ένα ποτηράκι ωραίο κρασί και στην υγειά σας!!!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ








2 σχόλια:

  1. Πω πω τι μαγεία είναι αυτή που έφτιαξες? Για κάποιο λόγο δε θα σκεφτόμουν ποτέ να φτιάξω σπανακόπιτα χωρίς φύλλο. Ισως επειδή έτσι την έχουμε μάθει απο παιδιά αλλά πραγματικά πρέπει να είναι πολύ νόστιμη. Ενταξει, μπήκε και το σπανάκι στη λίστα με τα ψώνια για αύριο. Θα τη δοκιμάσω άμεσα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ ανάλαφρη, σχεδόν την λες και κάτι από σουφλέ. Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή