Τα macaron είναι ένα υπέροχο και ντελικάτο γλύκισμα της Γαλλικής ζαχαροπλαστικής και όχι μόνο τα τελευταία χρόνια.
Τα απαραίτητα συστατικά για να φτιάξετε αυτό το υπέροχο αμυγδαλωτό είναι τα ασπράδια αυγών, η πούδρα αμυγδάλου, η ζάχαρη, άρωμα και χρώμα που θα επιλέξετε και έχουν γέμιση βουτυρόκρεμα, μαρμελάδα ή κρέμα γκανάς σε παραλλαγές.
Τα μακαρόν είναι σαν μικρά "θαύματα" που ξεχειλίζουν με γεύσεις, χρώματα και αρώματα!
Και τώρα μερικές συμβουλές πριν ξεκινήσετε:
- Απαραίτητα σύνεργα μια σπάτουλα (μαρίζ), ένα μεταλλικό ή γυάλινο σκεύος πεντακάθαρο για να φτιάξετε την τέλεια μαρέγκα.
- Τα χρώματα που θέλετε να προσθέσετε και τα υγρά αρώματα τα προσθέτετε πάντα στην μαρέγκα αφού φτάσει στο τελικό της στάδιο.
- Αποφασίστε από πριν την γεύση που θέλετε να δώσετε στα μακαρόν, έτσι ώστε να έχετε πάρει τα απαραίτητα υλικά.
- Χρησιμοποιήστε την φαντασία σας για να δημιουργήσετε ξεχωριστά μακαρόν, αντικαθιστώντας ένα μέρος αμυγδάλου με σκόνη από φουντούκι, φιστίκι, ή καρύδα.
- Για πιο πλούσια υφή στην μαρέγκα χρησιμοποιήστε κρεμόριο, ο φίλος της μαρέγκας όπως λαϊκά λέγεται (όξινο τρυγικό κάλιο και παλαιότερα ταρταρικό οξύ) περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού αντί για αλάτι. Και για όσους θέλουν να μάθουν και κάτι παραπάνω για το κρεμόριο χρησιμοποιείται σε μείγματα που περιέχουν αέρα για να σταθεροποιήσει τον όγκο τους. Το κρεμόριο ταιριάζει στις περισσότερες παρασκευές γιατί δεν έχει όξινη γεύση και ως σκόνη δεν διαταράσσει την αναλογία υγρών της συνταγής. Θα το βρείτε στα σούπερ μάρκετ στα ράφια με μπαχαρικά ή τα είδη ζαχαροπλαστικής.
Υλικά:
Για την γέμιση:
170 γρ. μύρτιλλα
30 γρ. ζάχαρη
80 γρ. κρέμα γάλακτος
230 γρ. λευκή κουβερτούρα
Για τα macarons:
100 γρ. πούδρα αμυγδάλου
125 γρ. άχνη
90 γρ. ασπράδι αυγών (περίπου 3 αυγά)
125 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
μοβ χρώμα ζαχαροπλαστικής πάστα (κατά βούληση)
1 πρέζα αλάτι ή κρεμόριο
μαρμελάδα μύρτιλλο
Κρέμα μύρτιλλο:
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε τα μύρτιλλα και τα 30 γρ. ζάχαρης και τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή εστία. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσουν τα μύρτιλλα και έχουμε μια ελαφριά μαρμελάδα (γύρω στα 5-7 λεπτά το πολύ). Αφαιρούμε από την εστία και με το ράβδο-μπλέντερ πολτοποιούμε όσο καλύτερα γίνετε τα μύρτιλλα.
Μέσα στο κατσαρολάκι με τα πολτοποιημένα μύρτιλλα τοποθετούμε την τεμαχισμένη λευκή σοκολάτα, την κρέμα γάλακτος και τοποθετούμε σε μέτρια εστία.
Μόλις λιώσει η σοκολάτα αποσύρετε από την εστία και μεταφέρετε το μείγμα σε καθαρό σκεύος το σκεπάζετε με μεμβράνη που να εφάπτεται, αφήνετε να κρυώσει λίγο και το τοποθετείτε στο ψυγείο.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την άχνη με την πούδρα αμυγδάλου , ανακατεύουμε με ένα σύρμα και κοσκινίζουμε 2 φορές, ότι μείνει στη σήτα το πετάμε, δεν το πιέζουμε να περάσει.
Στον πεντακάθαρο κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα ασπράδια αυγού, την πρέζα αλάτι (ή κρεμόριο) και αρχίζουμε το χτύπημα σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, μόλις αρχίσουν τα αυγά να ασπρίζουν και φουσκώσουν λίγο ρίχνουμε σε 4 δόσεις την ζάχαρη. Χτυπάμε μέχρι να τελειώσει η ζάχαρη και να έχουμε μια λεία και σφιχτή μαρέγκα. Προσοχή η ζάχαρη θα πρέπει να έχει διαλυθεί, εάν δεν έχει θα πρέπει να συνεχίσετε λίγο ακόμη το χτύπημα. Μόλις διαλυθεί η ζάχαρη ρίχνουμε μέσα και το μοβ χρώμα ζαχαροπλαστικής (τόσο όσο σας αρέσει), χτυπάμε ελάχιστα ακόμα.
Μεταφέρετε την μαρέγκα σε μεγάλο γυάλινο καθαρό μπολ και ρίξτε μέσα την μισή ποσότητα από το μείγμα της πούδρας αμυγδάλου. Με μια σπάτουλα κάντε κυκλικές κινήσεις για να ενσωματωθεί. Μόλις ενσωματωθεί ρίξτε και το άλλο μισό και συνεχίστε το ανακάτεμα.
Κάνουμε μόνο 2 κινήσεις, απλώνουμε με την σπάτουλα στα τοιχώματα του μπολ το μείγμα μας και το μαζεύουμε με κυκλική κίνηση από τα τοιχώματα προς το κέντρο. Αυτό πρέπει να το κάνετε μέχρι το μείγμα σας να έχει ροή (όπως λάβας) όταν σηκώνετε την σπάτουλα μετά από την επαναφορά του μείγματος στο κέντρο του μπολ, έτσι θα καταλάβετε ότι το μείγμα σας είναι έτοιμο. Πρέπει να ελέγχετε τακτικά τη ροή του μείγματος γιατί δεν θέλουμε να γίνει πολύ ρευστό.
Κάνουμε μόνο 2 κινήσεις, απλώνουμε με την σπάτουλα στα τοιχώματα του μπολ το μείγμα μας και το μαζεύουμε με κυκλική κίνηση από τα τοιχώματα προς το κέντρο. Αυτό πρέπει να το κάνετε μέχρι το μείγμα σας να έχει ροή (όπως λάβας) όταν σηκώνετε την σπάτουλα μετά από την επαναφορά του μείγματος στο κέντρο του μπολ, έτσι θα καταλάβετε ότι το μείγμα σας είναι έτοιμο. Πρέπει να ελέγχετε τακτικά τη ροή του μείγματος γιατί δεν θέλουμε να γίνει πολύ ρευστό.
Μεταφέρετε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με στρόγγυλη μύτη του 1 εκ. και κάντε ροζέτες στα κυκλάκια που έχετε σχηματίσει ή σε φόρμα σιλικόνης ειδική μια macaron ή εάν το έχετε με την σακούλα απλώς σχηματίστε ροζέτες γρήγορα σε αρκετή απόσταση τη μία από την άλλη σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Μόλις τελειώσετε χτυπήστε το ταψί σας 3-4 φορές δυνατά στο τραπέζι για να φύγει ο αέρας μέσα από τα macarons και να ισιώσουν, αφήστε τα να ξεκουραστούν από μισή ώρα έως μια ώρα (εξαρτάται από τον καιρό και την θερμοκρασία του χώρου) ή μέχρι να κάνουν κρούστα και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για 13΄-14΄ λεπτά ανάλογα με το φούρνο.
Βγάλτε από τον φούρνο και αφήστε να κρυώσουν τελείως πριν ξεφορμάρετε, μην επιχειρήσετε να τα ξεκολλήσετε όσο είναι ζεστά.
Συναρμολόγηση :
Βγάλτε από το ψυγείο την κρέμα και μεταφέρετε την σε σακούλα ζαχαροπλαστικής, βάλτε μια καλή ποσότητα σε ένα macaron κυκλικά αφήνοντας κενό στην μέση, βάλτε στη μέση μικρή ποσότητα μαρμελάδας (που επίσης έχετε βάλει σε σακούλα ζαχαροπλαστικής), βρείτε ένα καπάκι για να ταιριάζει και πιέστε ελάχιστα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου