Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Μαρμελάδα Πορτοκάλι & γλυκό







Ιανουάριος, μήνας για καλά, ζουμερά, γλυκά και μεγάλα πορτοκάλια. Δεν ξέρω αν σας αρέσουν τα γλυκά του κουταλιού εμένα πάντως με βγάζουν ασπροπρόσωπη πάντα. Είτε γιατί θα έρθει κάποιος χωρίς να ειδοποιήσει και δεν θα έχω κάποιο άλλο γλυκό (δύσκολο αλλά όχι απίθανο) είτε γιατί θα το θέλω το καλοκαίρι με το δροσερό μου το γιαουρτάκι ή το παγωτάκι, είτε να διακοσμήσω ένα cheesecake κρύο. Πάντως ένα καλό γλυκό του κουταλιού πάντα βρίσκει την θέση του . Και ανάμεσα στα αγαπημένα μου το πορτοκάλι. Αργότερα όταν θα ανοίξει ο καιρός θα έχουμε και την ευκαιρία για βύσσινο, κεράσι και βερίκοκο.


Λοιπόν την τσάντα σας και στην λαϊκή, όπου θα βρείτε  πολλά μα πάρα πολλά πορτοκάλια.
Θέλω να πάρετε γύρω στα 10-12 μέτρια και σφιχτά, ζουμερά, γλυκά μέρλιν πορτοκάλια. Και φροντίστε να είναι καθαρά (να μην έχουν μαυρίλες και σημάδια ).

Επίσης θα χρειαστείτε 5-6 μέτρια βάζα και το ειδικό εξάρτημα για γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες (το χωνί χωρίς μύτη). Αν δεν έχετε αυτό το εργαλείο και δεν θέλετε να αγοράσετε απλά προσπαθήστε να βάλετε στα βάζα το γλυκό με μικρότερη κουτάλα για να μην σας χύνετε απ΄έξω.Εάν τώρα σας περισσεύει κανένα χωνί απλώς με ένα οδοντωτό μαχαίρι κόψτε όλη τη μύτη του. Και φυσικά πολύ προσοχή γιατί το γλυκό θα πρέπει να είναι ζεστό όταν θα μπει στα βάζα.



Γλυκό του κουταλιού:

Υλικά:


10-12 μέτρια πορτοκάλια μέρλιν
1.200 γρ.  ζάχαρη
900 γρ. νερό
2 κουτ. της σούπας γλυκόζη

Εκτέλεση :

Ας κάνουμε πρώτα το σιρόπι. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε την ζάχαρη το νερό και τη γλυκόζη. Ανακατεύουμε λίγο να λιώσει η ζάχαρη και αφήνουμε μέχρι να έρθει σε βρασμό το σιρόπι. Από την ώρα του βρασμού και μετά βράζουμε ακόμη 10 λεπτά . Αποσύρουμε από την εστία.

Πλένουμε πολύ καλά τα βάζα μας με ζεστό νερό και αφήνουμε να στραγγίσουν σε βαμβακερή πετσέτα.


Τα σκουπίζουμε καλά και τα βάζουμε σε ταψάκι και στο φούρνο . Σε αυτή τη φάση δεν ανάβουμε ακόμη τον φούρνο. Θα τον ανάψουμε περίπου ένα τέταρτο πριν το τελείωμα του γλυκού μας. 



Πλένουμε υπερβολικά καλά τα πορτοκάλια μας.


Παίρνουμε ένα δίσκο κοπής και αρχίζουμε να κόβουμε τα πορτοκάλια μας. 


Πρώτα σε φέτες


Μετά στην μέση


Στα τέσσερα


Και μετά κόβουμε την πολύ ψίχα του πορτοκαλιού, αφήνοντας λίγο επάνω στην φλούδα.

Βάζουμε σε μια άλλη βαθιά κατσαρόλα τα πορτοκάλια και νερό αρκετό που να σκεπάζει δύο φορές τον όγκο των πορτοκαλιών και βράζουμε για 45-50 λεπτά.
Μετά τα 50 λεπτά αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και με προσοχή στραγγίζουμε τα πορτοκάλια πετώντας το νερό. Μεταφέρουμε τα πορτοκάλια στην κατσαρόλα με το σιρόπι, την τοποθετούμε στην εστία στην αρχή σε δυνατή φωτιά και μόλις αρχίσει ο βρασμός χαμηλώνουμε περίπου στο 7 (με ανώτερο το 10) και βράζουμε για άλλα 45-50 λεπτά μέχρι να δέσει το γλυκό μας. 
Ένα τέταρτο πριν κατεβάσουμε το γλυκό μας ανάβουμε και τον φούρνο που έχουμε βάλει τα βάζα, στους 110 C για 15΄ λεπτά για να τα αποστειρώσουμε.

Δοκιμή για να δούμε αν έχει δέσει το γλυκό μας : σε ένα πιατάκι που έχουμε βάλει στο ψυγείο παίρνουμε με την κουτάλα που ανακατεύουμε το γλυκό μια πολύ μικρή ποσότητα σιροπιού και την βάζουμε στο πιατάκι, τραβάμε στην μέση μια γραμμή με την κουτάλα. Αν η γραμμή δεν κλείσει αμέσως το γλυκό μας είναι έτοιμο. Αν όχι συνεχίζουμε το βράσιμο και μετά από 5 λεπτά ξαναδοκιμάζουμε με τον ίδιο πάντα τρόπο.

Τώρα αφού έχουμε ζεστό το γλυκό και ζεστά τα βάζα τα γεμίζουμε μέχρι επάνω, τα κλείνουμε καλά χρησιμοποιώντας και ένα vitex για να μην καούμε και τα γυρίζουμε ανάποδα. 






Έτσι ανάποδα πρέπει να μείνουν για 24 ολόκληρες ώρες. Μετά είμαστε σίγουροι ότι έχουμε σφραγίσει τα βάζα μας που μπορούν να συντηρηθούν με αυτόν τον τρόπο για σχεδόν 1 ολόκληρο χρόνο.  Προσοχή όμως, από την ώρα που θα ανοίξουμε το βάζο και μετά πρέπει να διατηρήσουμε το γλυκό μας στο ψυγείο. 

Πολλή καλή καλή επιτυχία σας εύχομαι.

Και να θυμάστε δεν θα το μετανιώσετε κάνοντας ένα γλυκό του κουταλιού 
ειδικά όταν είναι η εποχή τους. 








Μαρμελάδα πορτοκάλι




Και για όσους δεν θέλουν γλυκό του κουταλιού και είναι πιο πολύ της μαρμελάδας αυτή σίγουρα θα σας αποζημιώσει. 

Υλικά :

3 κιλά πορτοκάλια           
2  λεμόνια
1600 γρ. ζάχαρη
460 γρ. νερό
1 κουτ. σούπας γλυκόζη

γύρω στα 6-8 μέτρια βάζα

(το καθαρό υλικό που θα μείνει μετά το καθάρισμα των πορτοκαλιών είναι 2 κιλά περίπου, γι αυτή την ποσότητα είναι τα υλικά)


Εκτέλεση :

Πλένουμε πολύ καλά τα πορτοκάλια και τα λεμόνια και τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα σκεπάζοντας μέχρι επάνω με νερό. Κλείνουμε και με καπάκι και βράζουμε για 30-35 λεπτά. Κατόπιν τα στραγγίζουμε και γεμίζουμε τον νιπτήρα με κρύο νερό και αφήνουμε για περίπου 5-10 λεπτά τα πορτοκάλια να κρυώσουν λίγο.
Τα μεταφέρουμε στον πάγκο μας και κόβουμε τα μισά πορτοκάλια σε ροδέλες και στα 4 όπως και με το γλυκό του κουταλιού χωρίς όμως να αφαιρέσουμε την ψίχα.
Εάν προτιμάτε  μπορείτε να κόψετε και το κάθε τέταρτο στη μέση, αυτό το αφήνω στην δική σας προτίμηση.
                         

Τα άλλα μισά πορτοκάλια και τα 2 λεμόνια τους αφαιρούμε την σάρκα  και περνάμε από το μπλέντερ.



Κόβουμε και μερικά μπαστουνάκια από την φλούδα του πορτοκαλιού για περισσότερη τσαχπινιά.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη και τα βάζουμε να βράσουν για 8 λεπτά (από την στιγμή που αρχίζει ο βρασμός). Ρίχνουμε τον πολτό πορτοκαλιού και τα κομμάτια στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το βράσιμο για περίπου 45-50 λεπτά . 
Το πρώτο τέταρτο έχουμε την εστία μας σε δυνατή φωτιά και ξαφρίζουμε συνεχώς, στην συνέχεια κατεβάζουμε την εστία μας στο 7 (με ανώτερο το 10) και συνεχίζουμε το βράσιμο αλλά και το ανακάτεμα μέχρι να αρχίσει να δένει η μαρμελάδα μας. 
Όσο τα υγρά θα ελαττώνονται θα αρχίσει η μαρμελάδα να πιτσιλάει γιαυτό θέλει την προσοχή σας. 
Κάνουμε την δοκιμή με το πιατάκι από το ψυγείο (όπως και στο γλυκό του κουταλιού) και αν η μαρμελάδα μας έχει δέσει αποσύρουμε από την φωτιά γεμίζουμε με τα βάζα που έχουμε αποστειρώσει στον φούρνο όσο είναι ακόμα ζεστά με τη ζεστή μαρμελάδα, κλείνουμε καλά, αναποδογυρίζουμε τα βάζα και αφήνουμε έτσι για 24 ώρες.

 ΠΡΟΣΟΧΗ δεν αφήνουμε την μαρμελάδα μας και να πάμε να κάνουμε άλλες δουλειές, θέλει την προσοχή μας από την αρχή έως το τέλος της διαδικασίας.

Η μαρμελάδα διατηρείται στο βάζο που έχει σφραγιστεί καλά μέχρι και 1 χρόνο, από την ώρα όμως που θα ανοίξουμε το βάζο πρέπει να το διατηρήσουμε στο ψυγείο. 

Καλή επιτυχία και είμαι σίγουρη ότι αυτή η μαρμελάδα θα σας ενθουσιάσει.
















6 σχόλια:

  1. Ααα πως και πως περίμενα να το δω αυτό το post! Αγαπημένη η μαρμελάδα πορτοκάλι και φυσικά και το πορτοκάλι γλυκό και πολύ ωραίες και λαχταριστές φωτογραφίες <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πορτοκάλι γλυκό #μονοαγάπη και η αλήθεια είναι πως είναι το αγαπημένο μου και να το κάνω και να το τρώω ;) θα δοκιμάσω και αυτή τη βερσιόν!!!!! *ααα και πάρα πολύ ωραίες φωτό*

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να το κάνεις έχει λιγότερο κόπο από τον κλασικό παραδοσιακό τρόπο που θέλεις μόνο μια μέρα για να ξεπικρίζεις. Και καλή επιτυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πώς τα κάνεις όλα να φαίνονται τόσο εύκολα!AriadnefromGreece!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απλώς γιατί μου αρέσει τόσο πολύ αυτό που κάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή