Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019

Sakura (cherry blossom) cheesecake



Προφορά: σάκουρα,(δηλ. άνθος κερασιάς) ονομάζεται στην Ιαπωνία το άνθος αρκετών δέντρων του γένους Prunus, συγκεκριμένα της ιαπωνικής κερασιάς Prunus serrulata. Πηγή:


Η Sakura και τα άνθη της κερασιάς είναι το άνθος των ανθέων για το Ιαπωνικό λαό. 
Το ταξίδι των Ιαπώνων για τη συνάντηση της ομορφιάς και του μοιραίου συμβόλου της είναι η λίμνη Sakura. Οι άνθρωποι βλέπουν στη Sakura κάτι βαθύτερο ... και η σημασία της αλλάζει με τις γενεές. 

Ήταν το πνεύμα των Σαμουράι. Είναι η sakura, το σύμβολο του γιαπωνέζικου νου. Για την ομορφιά της την απόλυτη, για το σύντομο της ζωής των ανθέων της. 
Την τίμησαν ως σύμβολο αγάπης, ζωής και θανάτου.


Είναι από πολύ παλιά χρόνια η Sakura το δέντρο της ομορφιάς, της απόλυτης και της άσπιλης, αγνής και άδολης αγάπης, της αθωότητας και της αφιλοκέρδειας μα και του φευγαλέου της ζωής.
Γιατί πολύ λίγο παραμένουν ανθισμένα τα λουλούδια πάνω στα κλαριά της πριν φυλλοροήσουν με τον άνεμο και πέσουν κάτω στη γη ...



Και είναι, βέβαια τα άνθη της κερασιάς σύμβολο, κατ΄εξοχήν της γυναικείας ομορφιάς!
Μα και οιωνός καλής τύχης και έμβλημα αγάπης. Αντιπροσωπεύει την αναγέννηση, την αέναη Άνοιξη, τη ζωή!


Το άνθισμα των κερασιών είναι κάτι πολύ σπουδαίο για την Ιαπωνική κοινωνία και αποτελεί αφορμή για μεγάλους εορτασμούς, με τον κόσμο να κάνει πικ-νικ κάτω από τα δέντρα και τα ποτάμια να γεμίζουν με βαρκάδες και πλεούμενα, χάρτινα φαναράκια.

Μάλιστα υπάρχει και ειδικό τμήμα στην αρχαιολογική υπηρεσία της χώρας που ενημερώνει τους πολίτες πότε τα άνθη θα ανοίξουν πλήρως σε περίπου 1000 περιοχές της χώρας, από την Χοκάιντο μέχρι την Καγκοσίμα. Στο Τόκιο για παράδειγμα , οι κερασιές θα αρχίσουν να ανθίζουν στις 18 Μαρτίου και τα άνθη θα είναι ωραιότερα και πλήρως ανθισμένα στις 26 του ίδιου μήνα. Στη Μούροραν της νήσου Χοκάιντο, το ίδιο θα συμβεί απο τις 5 έως τις 10 Μαίου.

Αποτέλεσμα εικόνας για sakura ανθισμένες κερασιές Ιαπωνία free photos


Αποτέλεσμα εικόνας για sakura ανθισμένες κερασιές Ιαπωνία free photos


Υλικά:



Για την βάση:
150 γρ. μπισκότα Μιράντα
60 γρ. βούτυρο λιωμένο

Για την κρέμα cheesecake:
250 γρ. κρέμα τυρί
250 γρ. κρέμα γάλακτος
60-80 γρ. ζάχαρη (ανάλογα με το πόσο γλυκό το θέλετε)
χυμό από μισό λεμόνι
8 γρ. ζελατίνη σκόνη
80 ml νερό

Για το ζελέ sakura:
8 γρ. ζελατίνη σκόνη
350 ml νερό
κόκκινο ή ροζ χρώμα ζαχαροπλαστικής
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
λουλουδάκια sakura




Εκτέλεση:

Πρώτα κάνουμε την βάση μπισκότου. Λιώνουμε το βούτυρο (προσοχή να μην καεί) και το ρίχνουμε στα μπισκότα που έχουμε περάσει από το μπλέντερ, κάνουμε μερικές στροφές ακόμα να ανακατευτεί το βούτυρο με τα μπισκότα και το μεταφέρουμε στο τσέρκι.





Στρώνουμε στην βάση από ένα τσέρκι 18-19 εκ. ή σε ταψάκι με αποσπώμενη βάση το μπισκότο και το πιέζουμε καλά να πάει παντού. Τοποθετούμε στο ψυγείο. 

Σε ένα βαθύ γυάλινο μπολ βάζουμε την κρέμα τυρί και με ένα σύρμα ανακατεύουμε μέχρι να σπάσει η κρέμα, δηλαδή να γίνει λίγο πιο ρευστή, ρίχνουμε στην συνέχεια τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το ανακάτεμα . Μόλις λιώσει η ζάχαρη ρίχνουμε το χυμό λεμόνι και ανακατεύουμε.

Σε ένα μικρό μπολάκι βάζουμε την ζελατίνη και ρίχνουμε μέσα το νερό (80 ml), ανακατεύουμε να λιώσει η ζελατίνη. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος ελαφρώς και ρίχνουμε μέσα την ζελατίνη και ανακατεύουμε καλά. Μόλις πέσει λίγο η θερμοκρασία την ενσωματώνουμε με την κρέμα τυρί.



ΠΡΟΣΟΧΗ την κρέμα γάλακτος απλώς την ζεσταίνουμε ΔΕΝ ΤΗΝ ΒΡΑΖΟΥΜΕ.


Τοποθετούμε την κρέμα στο τσέρκι, την ισιώνουμε κουνώντας με προσοχή λίγο το τσέρκι ή την φορμάρουμε με μια σπάτουλα και την τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες μέχρι να σφίξει.



Μετά από μία ώρα αναμονής αρχίζουμε να ετοιμάζουμε το ζελέ μας.


Ζεσταίνουμε το νερό, απλώς ζεστό (όχι καυτό ΠΡΟΣΟΧΉ αλλιώς θα καεί η ζελατίνη και θα μυρίσει ο τόπος) και το ρίχνουμε πάνω από την ζελατίνη ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί, συνεχίζουμε ρίχνοντας την ζάχαρη και τέλος το χρώμα ζαχαροπλαστικής (η ποσότητα που θα χρησιμοποιήσουμε είναι ίσα που θα ακουμπήσουμε μια οδοντογλυφίδα μέσα στο χρώμα), μεταφέρουμε το ζελέ σε κανάτα  για να είναι εύκολη η μεταφορά του στο τσέρκι αλλά και για να πέσει η θερμοκρασία του . 

Σε νερό μουσκεύουμε τα λουλουδάκια, με ένα τσιμπιδάκι τα πιάνουμε από το κορμό τους και λίγο τα ανακατεύουμε στο νερό για να ανοίξουν και να φύγει το αλάτι που έχουν. Τα μεταφέρουμε σε καθαρό πιάτο.




Αφού έχετε αφήσει το ζελέ να πάρει θερμοκρασία δωματίου (τουλάχιστον 30-40 λεπτά) ρίχνετε μια μικρή ποσότητα επάνω στο cheesecake ίσα να το σκεπάσει, βάζετε στο ψυγείο για 3-4 λεπτά και βγάζετε για να τοποθετήσετε τα λουλουδάκια. 


ΠΡΟΣΟΧΗ: Το ζελέ δεν πρέπει να είναι καθόλου ζεστό όταν θα πέσει επάνω στο cheesecake γιατί θα λιώσει το cheesecake επιφανειακά και θα σας λερώσει το ζελέ!


Με προσοχή και με την βοήθεια από το τσιμπιδάκι τοποθετείστε διάσπαρτα τα λουλουδάκια, εάν τα λουλουδάκια κολλάνε επάνω στο ζελέ, ρίξτε πολύ σιγά και σε σημείο που δεν έχει λουλουδάκια και το υπόλοιπο ζελέ για να σκεπάσει τα λουλουδάκια σας και τοποθετήστε με προσοχή στο ψυγείο για ένα βράδυ.



Εάν δεν έχετε 18 εκ. φόρμα ή τσέρκι και θελήσετε να το κάνετε σε 20-22 εκ. θα διπλασιάσετε την δόση του cheesecake, ενώ θα κάνετε 1 1/2 τη δόση του μπισκότου και θα βάλετε από 10 γρ. ζελατίνη στις αντίστοιχες των 8 γρ. 

Εάν θελήσετε να το κάνετε και δεν μπορείτε να παραγγείλετε λουλουδάκια sakura από το internet μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε άλλο βρώσιμο λουλουδάκι! που μπορείτε εύκολα να βρείτε σε μαγαζιά με βότανα, βιολογικά προϊόντα ή μεγάλα παντοπωλεία, εκεί θα τους πείτε και τι θέλετε να κάνετε και πως θα το χρησιμοποιήσετε (θα τους πείτε ότι θέλετε να το βάλετε μέσα σε ζελέ) και αυτοί θα σας δώσουν οδηγίες. Απλώς το cheesecake σας δεν μπορείτε να το ονομάσετε Sakura, βρείτε κάποια άλλη ονομασία!


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ














2 σχόλια:

  1. Τι όμορφο! Μπράβο και πάλι!AriadnefromGreece!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ Αριάδνη, η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ όμορφο αλλά και νόστιμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή