Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

Κέικ φράουλας





Επιτέλους Άνοιξη, επιτέλους φράουλες!

Τις τρώμε με όποιον τρόπο μπορείτε να φανταστείτε, αλλά μερικές φορές είμαστε και λίγο υπερβολικοί. Τις τρώμε κυρίως σαν φρούτο, σαν μαρμελάδα, τις χρησιμοποιούμε σε cheesecake, για να κάνουμε macaron, τις τρώμε στις ανοιξιάτικες σαλάτες, κάνουμε κέικ και τούρτες!
Δεν έχουν πολλές θερμίδες, έχουν πλούσια γεύση, έχουν αντιοξειδωτική δράση και περιέχουν βιταμίνη C.




Οι φράουλες έχουν πλούσια αντιοξειδωτική δράση, αρκεί να σκεφτεί κανείς πως ένα φλιτζάνι την ημέρα, που αντιστοιχεί σε 5-8 μεγάλες φράουλες προσδίδει περισσότερη βιταμίνη C από την συνιστώμενη ημερήσια δόση. 
Επίσης είναι φρούτο πλούσιο σε πεκτίνη, η οποία ως διαλυτή φυτική ίνα που είναι συντελεί στη μείωση της χοληστερίνης.
Οι φράουλες πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο σε πλαστικό σκεύος με τρυπημένο κάλυμμα για να επιτρέπεται η διέλευση του κρύου αέρα. Χρειάζεται να πλένονται καλά πριν καταναλωθούν διότι η τραχιά επιφάνεια τους ευνοεί τη συσσώρευση σκόνης και λιπασμάτων.


Οι φράουλες μπορούν να καταναλωθούν με ποικίλους τρόπους για να τις απολαμβάνετε ως σνακ ή ελαφρύτερο γεύμα. Έχω να σας προτείνω μερικούς τρόπους:
- Μιλκ σέικ φράουλα:5-6 φράουλες πλυμμένες και καθαρισμένες από το κοτσάνι τους, με γάλα ελαφρύ και τριμμένο πάγο.
- Γιαούρτι 2% λιπαρά με 4-5 φράουλες κομμένες σε κομματάκια και 2 κουτ. σούπας ξηρούς καρπούς ή δημητριακά.
- Φρουτοσαλάτα σε συνδυασμό με άλλα φρούτα.

Και φυσικά το σημερινό κέικ! ελαφρύ, γευστικό, ζουμερό, εύκολο και φραουλένιο.


Υλικά:

220 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
70 γρ. βούτυρο αγελάδας σε θερμοκρασία δωματίου
2 μεγάλα αυγά
180 γρ. ζάχαρη
180 γρ. φράουλες
60 γρ. νερό
1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλυκού κανέλα σκόνη
μια πρέζα αλάτι


Εκτέλεση:

Πλένουμε τις φράουλες με το κοτσάνι. Τις κόβουμε στα 4 ή σε μικρά κομμάτια και με ένα πιρούνι τις πατάμε λίγο. Τις μεταφέρουμε σε κατσαρολάκι και τις βράζουμε για 2-3 λεπτά. Αποσύρουμε από την εστία και αφήνουμε να κρυώσουν.



Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν, τη σόδα, τη κανέλα και το αλάτι και ανακατεύουμε, αφήνουμε στην άκρη.

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη και τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν.  Συμπληρώνουμε την μισή ποσότητα από το αλεύρι και συνεχίζουμε λίγο το χτύπημα, ρίχνουμε μέσα το νερό και τέλος την υπόλοιπη ποσότητα του αλευριού. 
Μόλις ανακατευτούν καλά ρίχνουμε μέσα και τον πολτό φράουλας και ανακατεύουμε ελαφρώς με μια μαρίζ (σπάτουλα). Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μια μακρόστενη φόρμα του κέικ και μεταφέρουμε μέσα το μείγμα μας.




Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 55 λεπτά με 1 ώρα, δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι που το τοποθετούμε στην μέση του κέικ, εάν το μαχαίρι βγει στεγνό το κέικ είναι έτοιμο, αλλιώς αφήνουμε μερικά λεπτά ακόμη.  Αφαιρούμε από τον φούρνο αφήνουμε για 5-10 λεπτά και ξεφορμάρουμε αφήνοντας το κέικ σε σχάρα μέχρι να κρυώσει.
Σερβίρουμε σκέτο ή σαν πρωινό με μαρμελάδα φράουλα κατά προτίμηση.


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου