Τρίτη 16 Απριλίου 2019

Αυγά Πασχαλινά με φυσικό βάψιμο




Πόσες φορές δεν αναρωτηθήκατε εάν μπορούσατε να βάψετε τα αυγά με κάποιο φυσικό τρόπο αντί να χρησιμοποιείται τις χημικές βαφές που κυκλοφορούν στο εμπόριο!
Εμένα μου πήρε αρκετά χρόνια μέχρι να πεισθώ ότι οι φυσικές βαφές μπορούν να βάψουν εξίσου όμορφα και καλά τα αυγά του Πάσχα. 
Και όπως λέει και η παροιμία "Το καλό πράγμα αργεί να γίνει", κάπως έτσι είναι και τα αυγά με φυσικές βαφές, θέλουν τον χρόνο τους. Δεν θέλουν πολύ χρόνο προετοιμασίας, απλώς θέλουν χρόνο αναμονής. Αλλά πιστέψτε με αξίζει τον κόπο!



Σήμερα θα σας πω πως να βάψετε κόκκινα αυγά με φύλλα από κόκκινα κρεμμύδια, κίτρινα αυγά από κουρκουμά και πάπρικα, σιέλ αυγά από κόκκινο λάχανο και μπλε σκούρα αυγά από Ιβίσκο.
Συνήθως τα αυγά του Πάσχα τα βάφουμε την Μ.Πέμπτη και όντως τα κόκκινα μπορούμε να ξεκινήσουμε το πρωί της Μ.Πέμπτης και κάπου προς το απογευματάκι να είναι έτοιμα.
Τα άλλα χρώματα όμως θα χρειαστεί να τα κάνετε από την προηγούμενη ημέρα γιατί πρέπει να μείνουν ένα βράδυ στο χρώμα τους για να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Εάν δεν σας πειράζει να έχετε και πιο ανοιχτό χρώμα απλώς κάντε τα το πρωί και αφαιρέστε τα από τα χρώματα τους το απόγευμα.


Πρώτα θα πρέπει να ξεκινήσουμε πλένοντας πάρα πολύ καλά τα αυγά μας κατά προτίμηση άσπρα.
Τα  αυγά μας πρέπει να είναι τουλάχιστον μια μέρα σε θερμοκρασία δωματίου για να μην σπάσουν κατά το βράσιμο. 
Σε μία κατσαρόλα ή κατσαρολάκι ανάλογα με το πόσα αυγά θέλετε να βράσετε τοποθετείτε ένα VITEX (για να έχετε την λιγότερη απώλεια από σπασίματα) βάλτε τα αυγά σας και γεμίστε με νερό χλιαρό. Τοποθετήστε σε μέτρια εστία και βράστε για 7-8 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός. Αφαιρέστε από την εστία, στραγγίστε και αφήστε να κρυώσουν.


                          


Αυγά με μπλε σκούρο χρώμα:

Υλικά:
3/4 φλυτζανιού Ιβίσκο τσάι
3 φλυτζάνια ζεστό νερό
2 κουτ. σούπας λευκό ξίδι


Εκτέλεση:
Τοποθετήστε σε ένα κατσαρολάκι το νερό και τον Ιβίσκο και βράστε για 20 λεπτά. Αποσύρετε από την εστία και ρίξτε μέσα το ξύδι. Αφήστε να κρυώσει λίγο και στραγγίστε κρατώντας μόνο το χρωματιστό νερό. Μεταφέρετε το σε βάζο και τοποθετήστε μέσα τα αυγά.


Εάν θέλετε με τα λουλούδια του Ιβίσκου (μετά το βράσιμο) μπορείτε βάζοντας τα σε καλσόν να δημιουργήσετε και σχεδιαστό αυγό. Με λίγο νεράκι κολλήστε τα πάνω στο αυγό, περάστε το με προσοχή σε καλσόν και σφίξτε γερά τις άκρες.


Εάν θέλετε να κάνετε αυτά τα νερά που φαίνονται στα σκούρα αυγά, όταν θα τα βγάλετε από το χρώμα και τα αφήσετε σε θήκες να στεγνώσουν μπορείτε με το νύχι σας να τα ξύσετε λίγο ή να τα τρίψετε λίγο, πριν στεγνώσουν όμως, γιατί μετά ότι και να κάνετε θα τα χαλάσετε. Τέλος αλείψτε με λάδι για να γυαλίσουν.




Αυγά με κουρκουμά & πάπρικα

Υλικά:
2 κουτ. σούπας κουρκουμά
1 κουτ. σούπας πάπρικα (όχι καυτερή)
1 λίτρο νερό
2 κουτ. σούπας λευκό ξίδι



Εκτέλεση:
Διαλύουμε το μείγμα κουρκουμά-πάπρικα στο νερό και βάζουμε να βράσει για 20 λεπτά. Αποσύρουμε από την φωτιά, ρίχνουμε μέσα το ξύδι, ανακατεύουμε και περιμένουμε να πέσει λίγο η θερμοκρασία πριν το μεταφέρουμε στο γυάλινο βάζο. Βάζουμε μέσα με προσοχή τα αυγά και τα αφήνουμε για πολλές ώρες ή ένα βράδυ (το καλύτερο). Στραγγίζουμε σε θήκες αυγών και μόλις στεγνώσουν καλά αλείφουμε με λάδι. 





Αυγά κόκκινα με φύλλα από κόκκινα κρεμμύδια

Υλικά:
Μια σακουλίτσα με κόκκινα φύλλα από κόκκινα κρεμμύδια
2 λίτρα νερό (για τουλάχιστον 10-15 αυγά)
3 κουτ. σούπας λευκό ξίδι



Εκτέλεση:
Τοποθετήστε τα φύλλα με το νερό και το ξίδι σε κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά. Βράστε για τουλάχιστον 20 λεπτά από την ώρα του βρασμού. Αποσύρετε από την εστία, αφήστε πολύ λίγο να πέσει η θερμοκρασία και βάλτε τα αυγά μέσα στην κατσαρόλα και κάτω από φύλλα, δεν πρέπει να προεξέχουν καθόλου τα αυγά. Αφήστε για τουλάχιστον 4-5 ώρες. Κάντε έναν έλεγχο εάν σας ικανοποιεί το χρώμα αλλιώς όσο τα αφήνετε τόσο θα γίνονται πιο σκούρα. Στην φωτογραφία που ακολουθεί υπάρχουν αποχρώσεις γιατί τα άφησα διαφορετικούς χρόνους.


Μόλις τα αυγά σας έχουν ικανοποιητικό χρώμα αφαιρέστε τα αφήστε τα να στεγνώσουν σε θήκες αυγών και αλείψτε με λαδάκι για να γυαλίσουν. 


Αυγά σιέλ με κόκκινο λάχανο

Υλικά:
Ένα μικρό κόκκινο λάχανο
1 1/2  λίτρο νερό
2 κουτ. σούπας  λευκό ξίδι 



Εκτέλεση:
Βγάζουμε από το λάχανο τα μεγάλα φύλλα (τα πρώτα 3-4) με ένα μαχαίρι αφαιρούμε το μεγάλο κομμάτι από το κοτσάνι και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με το νερό και το ξίδι να βράσουν για 20 λεπτά. Αφαιρούμε από την εστία, με προσοχή αφαιρούμε από μέσα τα φύλλα και εάν θέλουμε τυλίγουμε τα αυγά με το φύλλο του λάχανου πιάνοντας το με ένα λαστιχάκι μην φύγει. Στραγγίζουμε το νερό, το βάζουμε σε βάζο και ρίχνουμε μέσα τα αυγά τυλιγμένα με το λάχανο. 
Με αυτό το τρόπο τα αυγά μας θα κάνουν σχέδια. Εάν τα θέλουμε απλώς σιέλ δεν τα τυλίγουμε τα αυγά καθόλου, τα ρίχνουμε απλά μέσα στο νερό. Αφήνουμε όλο το βράδυ ή πολλές ώρες. Στραγγίζουμε σε θήκες αυγών. Αλείφουμε με λάδι.




ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ & ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ












2 σχόλια:

  1. Τι ωραία αναλυτικά που τα λες. Λέω να σε ακολουθήσω φέτος! AriadnefromGreece!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή επιτυχία, Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα σε σένα Αριάδνη μου και όλη την οικογένεια!

      Διαγραφή