Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019

Tσάτνεϊ με βερίκοκα (chutney)




Η λέξη chutney προέρχεται από την Ινδική λέξη chatni ή catni, που σημαίνει "έντονα καρυκευμένο". Στην ινδική εκδοχή του chutney αναφερόμαστε στην ανάμειξη φρούτων ή λαχανικών με μπαχαρικά, που μαγειρεύονται μαζί για να συνοδεύσουν κύρια γεύματα. 
Κάθε περιοχή της Ινδίας έχει τη δική της ποικιλία σε chutney, με πιο διαδεδομένα αυτά από μάνγκο και λάιμ (μοσχολέμονα). 
Πρόκειται για μια γλυκόξινη μαρμελάδα από φρούτα ή λαχανικά, που σιγομαγειρεύονται με την συνοδεία ξιδιού και ζάχαρης κυρίως καστανής ή μελιού. 



Τα chutney έχουν ενσωματωθεί και στην Βρετανική μαγειρική κι από εκεί διαδόθηκαν στη διεθνή κουζίνα, με την διαφορά ότι πλέον οι πρώτες ύλες κάθε περιοχής, γίνονται τα κύρια συστατικά με τα οποία μπορεί να γίνει ένα chutney.
Στην Ελλάδα λόγου χάρη είναι πολύ γνωστό το chutney μελιτζάνας και σύκου.


Προτάσεις σερβιρίσματος για chutney και γλυκόξινες μαρμελάδες.
Συνοδεύουν σχεδόν τα πάντα: κρύο ή ζεστό κρέας, πουλερικά, αλλαντικά, τυριά ακόμη και λαχανικά. Ταιριάζουν με κράκερς ή κριτσίνια ή φρέσκο ξεροψημένο ψωμί και νοστιμίζουν σάντουιτς και τοστ.
Μπορούν όμως να προστεθούν κατά το μαγείρεμα άλλων φαγητών και να εμπλουτίσουν τη γεύση τους.
Εμείς σήμερα θα κάνουμε ένα με βερίκοκα μιας και φέτος πραγματικά δεν ξέρω τι να τα κάνω τόσα που είναι! Μέχρι και εξαγωγή θα μπορούσα να κάνω φέτος με το ένα μόνο δέντρο!


Υλικά:

1 κιλό ώριμα βερίκοκα
4 βερίκοκα αποξηραμένα
1 μεγάλο κρεμμύδι (κατά προτίμηση κόκκινο)
2 καυτερές πιπεριές
1 πράσινη πιπεριά
100 γρ. σταφίδες ξανθές
100 γρ. φρέσκο τζίντζερ (πιπερόριζα)
5 κουτ. σούπας μέλι
2 σκελίδες σκόρδο
1 φλιτζάνι άσπρο ξίδι
1 κουτ. γλυκού χοντρό αλάτι
1 κουτ. γλυκού κουρκουμά
1 κουτ. γλυκού σιναπόσπορο (σπόροι μουστάρδας)


Εκτέλεση :
Μουσκέψτε για τουλάχιστον 20 λεπτά τις σταφίδες σε νερό. 
Πλύντε καλά τα βερίκοκα, αφαιρέστε τα κουκούτσια και κόψτε τα στα τέσσερα. Χοντροκόψτε το κρεμμύδι. Κόψτε σε μέτριους κύβους τα αποξηραμένα βερίκοκα. Τρίψτε το τζίντζερ. Κόψτε σε μέτριους κύβους όπως τα αποξηραμένα βερίκοκα την πράσινη πιπεριά, σε ροδέλες τις καυτερές πιπεριές και τέλος ψιλοκόψτε το σκόρδο.


Ρίξτε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και αφήστε να σιγοβράσουν για 45 περίπου λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.


Μόλις αρχίζετε να βλέπετε τον πάτο της κατσαρόλας και έχουν σωθεί όλα τα υγρά το chutney είναι έτοιμο. Εάν θέλετε να το αποθηκεύσετε φροντίστε να το βάλετε σε αποστειρωμένα βαζάκια (διατηρείται μέχρι και 3-4 μήνες). Αλλιώς σε βάζο και στο ψυγείο, μπορεί να συντηρηθεί στο ψυγείο μέχρι και 1 μήνα. Όταν θα θελήσετε να το χρησιμοποιήσετε βγάλτε το από το ψυγείο για αρκετές ώρες πριν ή ζεστάνετε το για μερικά δεύτερα στο φουρνάκι μικροκυμάτων.


 Πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το chutney:
  • Ως dressing σαλάτας, ανακατεύοντας το μαζί με γιαούρτι, λάδι, λεμόνι, αλάτι. Ταιριάζουν ιδιαίτερα με σαλάτες ανάμικτες όπως λάχανο ή κινέζικο λάχανο ή iceberg (γενικά σαλάτες που έχουν κράτημα).
  • Σε άσπρο ρύζι, μαζί με ψιλοκομμένο φρέσκο λεμόνι, πράσινα κρεμμυδάκια και μαϊντανό. Το άσπρο ρύζι γίνεται ζουμερό με απίθανη γεύση.
  • Στην ψητή μπριζόλα είναι σίγουρο πως ταιριάζει άψογα, όπως και με όλα τα ψητά κρέατα, ακόμα και φιλέτο κοτόπουλου στη σχάρα.
  • Αν τα αραιώσετε με λίγο νερό, μπορούν να συνοδέψουν τέλεια τα spring rolls αλλά και να γλασάρουν το τελείωμα ψητού κρέατος, π.χ κότσι, γαλοπούλα κλπ.
  • Μια και μόνο κουταλιά chutney μπορεί να μεταμορφώσει τη σάλτσα κάθε μαγειρευτού φαγητού!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου