Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019

Κέικ με αμύγδαλα, φουντούκια και βερίκοκα



Το ξέρατε ότι η Εβραϊκή λέξη για την αμυγδαλιά κατά γράμμα σημαίνει "αυτός που ξυπνάει νωρίς". Αυτό είναι κατάλληλο όταν θυμηθούμε ότι στην περιοχή της Παλαιστίνης η αμυγδαλιά είναι το πρώτο δένδρο απ΄όλα τα καρποφόρα το οποίο ανθίζει τον Ιανουάριο ή στις αρχές Φεβρουαρίου.
Ιστορικά, το αμύγδαλο κάνει την εμφάνισή του πολύ παλιά στη Μικρά Ασία και στην περιοχή της Μεσογείου. Στην πραγματικότητα πολύ πριν από την εποχή του Χριστού, οι άνθρωποι της Μέσης Ανατολής χρησιμοποιούσαν τα αμύγδαλα στο κανονικό τους διαιτολόγιο και είχαν βάσιμους λόγους.
Οι μουσουλμανικές φυτείες άκμαζαν στην Ισπανία και αργότερα στο Νέο Κόσμο με την αποικιοκρατική επέκταση των ισπανικών αποστολών στην Καλιφόρνια. 
Τώρα 200 χρόνια μετά, τα αμύγδαλα αποτελούν τη μεγαλύτερη συγκομιδή στην Καλιφόρνια και η πολιτεία της Καλιφόρνιας είναι μια από τις μεγαλύτερες σε παραγωγή αμυγδάλων περιοχές του κόσμου.
Έχουμε όμως και εμείς στην Ελλάδα τις δικές μας εξαιρετικές αμυγδαλιές, αυτές της Κέας, καθώς παράγονται τα πιο γλυκά και γευστικά αμύγδαλα που έχετε φάει ποτέ!
Αυτό που τις κάνει να αποτελούν έναν από τους θησαυρούς της χώρας μας είναι ότι δεν αρδεύονται ποτέ, αλλά έχουν προσαρμοστεί τέλεια στο ξηρό κλίμα που χαρακτηρίζει τα ελληνικά νησιά.
Δίνουν αμύγδαλα κάθε χρόνο, αλλά συνήθως παράγουν μικρότερες ποσότητες σε σύγκριση με άλλες ποικιλίες ανά τον κόσμο που καταναλώνουν πολύ νερό. 


Μια χούφτα σκέτα αμύγδαλα δεν είναι μόνο νόστιμη λιχουδιά αλλά επίσης είναι και υγιεινά.Τα αμύγδαλα περιέχουν σπουδαίες θρεπτικές ουσίες, καθώς επίσης και αρκετή ποσότητα απαραίτητων βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων. 
Σε μια ποσότητα (χούφτας) τα αμύγδαλα έχουν πάρα πολλά θρεπτικά συστατικά, αποτελούνται από σημαντικές θρεπτικές ουσίες που βρίσκονται σε καθεμιά από τις τέσσερις βασικές ομάδες τροφών, πρωτεϊνούχες τροφές, φρούτα και λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και στα δημητριακά.


Υλικά:

120 γρ. φιλέ αμύγδαλο
100 γρ. φουντούκι σκόνη (ή φουντούκια ψημένα)
180 γρ. ώριμα βερίκοκα (χωρίς το κουκούτσι)
230 γρ. ζάχαρη
85 γρ. βούτυρο αγελάδας
3 μεγάλα αυγά
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/2 κουτ .γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170 C. Στο μπλέντερ χτυπάτε το αμύγδαλο φιλέ και το φουντούκι, εάν έχετε ολόκληρα φουντούκια (κρατώντας μια χούφτα φιλέ αμύγδαλο για το ταψάκι σας) με το 1/4 της ζάχαρης. Με το που θα γίνουν πούδρα αφαιρείται σχεδόν τα 3/4 και αφήνετε μέσα μια ποσότητα που θα την χτυπήσετε με τα βερίκοκα.


Χτυπάτε στον κάδο του μίξερ την υπόλοιπη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Συνεχίζετε το χτύπημα ρίχνοντας ένα ένα τα αυγά. Μόλις τα αυγά ενσωματωθούν στο μείγμα ρίχνετε εναλλάξ την πούδρα και τον πολτό. Μόλις τελειώσετε ρίξτε την βανίλια, το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι και συνεχίστε το ανακάτεμα με μια σπάτουλα.
Βουτυρώστε και αλευρώστε  ένα ταψάκι αλουμινένιο μιας χρήσης 20-22εκ. και ρίξτε το φιλέ αμύγδαλο που είχατε κρατήσει.


Ρίξτε από πάνω το μείγμα σας και ψήστε για 50-55 λεπτά. Στα 50 λεπτά δοκιμάστε με ένα μαχαίρι στην μέση από το κέικ και εάν το μαχαίρι σας βγει καθαρό το κέικ είναι έτοιμο.



Με το που θα το βγάλετε από τον φούρνο αφήστε λίγο να κρυώσει και φέρτε το τούμπα για να βλέπετε τα αμύγδαλα, αφού κρυώσει τελείως πασπαλίστε με άχνη εάν θέλετε.
Το κέικ είναι ζουμερό, πεντανόστιμο και εάν θέλετε εκτός από βερίκοκα μπορείτε να βάλετε ροδάκινα. Δοκιμάστε το αξίζει τον κόπο!
Και μην ξεχάσετε να το συνοδεύσετε και με την μαρμελάδα που όλοι αγαπάμε "βερίκοκο".

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου