Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019

Cheesecake με βερίκοκα ( τσίζκεϊκ)



Το cheesecake αν και θεωρείται αμερικάνικο γλυκό, εκδοχές του γλυκού παρασκευάζονται για χιλιάδες χρόνια. Οι παλαιότερες αναφορές του γλυκού είναι από τη Αρχαία Ελλάδα!
Κάποιο είδος cheesecake σερβιριζόταν στους αθλητές κατά τους πρώτους Ολυμπιακούς αγώνες στα 776 π.Χ για να τους δώσει δύναμη και ενέργεια.
Οι νύφες εκείνης της εποχή σερβίριζαν στους γάμους τους ένα είδος cheesecake στους καλεσμένους για το καλό. Το παραδοσιακό ελληνικό cheesecake γίνεται με ανάλατο ανθότυρο ή μυζήθρα από κατσικίσιο γάλα και με μέλι.
Οι Ρωμαίοι αργότερα μετέδωσαν την ιδέα από την αρχαία Ελλάδα στην Ευρώπη. Αρκετούς αιώνες μετά το cheesecake εμφανίζεται στην Αμερική με πολλές παραλλαγές κυρίως από μετανάστες.
Η μοντέρνα έκδοση του όπως την γνωρίζουμε σήμερα, αναπτύχθηκε το 1872 από τον Ουίλιαμ Λώρενς στην Ν. Υόρκη, στην προσπάθεια του να παράγει ένα γαλλικό τυρί. Αντί για το συγκεκριμένο τυρί, δημιούργησε ένα τυρί κρέμα, το οποίο αργότερα πατεντάρισε ο Τζέιμς Κραφτ και αποτελεί το κύριο συστατικό των cheesecake ανά τον κόσμο.



To τσίζκεϊκ στα αγγλικά σημαίνει κέικ τυριού, είναι γλυκό που αποτελείται από δύο τουλάχιστον στρώσεις από τις οποίες η παχύτερη αποτελείται από ένα μείγμα μαλακού τυριού, αυγών και ζάχαρης. Το κατώτερο στρώμα ή η βάση αποτελείται από θρυμματισμένα μπισκότα, ζύμη, ή σπογγώδες κέικ. Στο τελικό στρώμα το γλυκό διακοσμείται με μαρμελάδα ή φρούτα. 
Υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός παραλλαγών , όπως ψημένο ή ψυγείου, με αυγά ή χωρίς, με φρούτα αντί για μαρμελάδα, με τυρί ρικότα, ξινή κρέμα ή μυζήθρα αντί για τυρί κρέμα.



Υλικά:

Για το μπισκότο
260 γρ. μπισκότο πτι-μπερ σοκολάτα
120 γρ. βούτυρο λιωμένο

Για την γέμιση τυριού
450 γρ. κρέμα τυρί
130 γρ. ζάχαρη
100 γρ. γιαούρτι 2%
2 μεγάλα αυγά
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη

Για τον πολτό βερίκοκου
250 γρ. ώριμα βερίκοκα
50 γρ. ζάχαρη
2 κουτ. γλυκού χυμό λεμόνι


Εκτέλεση:

Για το μπισκότο:
Λιώνουμε ελαφρώς το βούτυρο χωρίς να το κάψουμε. Περνάμε από το μπλέντερ τα μπισκότα, ρίχνουμε πάνω από τη σκόνη μπισκότου το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα να πάει παντού το βούτυρο. Στρώνουμε το μπισκότο σε μια φόρμα 20Χ20 εκ. αφού έχουμε βάλει αντικολλητικό χαρτί (για εύκολο ξεφορμάρισμα), απλώνουμε καλά το μπισκότο να πάει παντού και το πατάμε καλά με την πίσω μεριά ενός κουταλιού ή με το χέρι μας. 
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 15'. Μόλις ψηθεί το μπισκότο αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει. 

Για τον πολτό βερίκοκου
Πλένουμε καλά τα βερίκοκα, κόβουμε στα δύο και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Τα τοποθετούμε σε ένα κατσαρολάκι με τα 50 γρ. ζάχαρης και τοποθετούμε σε χαμηλή εστία ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Ανεβάζουμε την θερμοκρασία της εστίας μέτριο προς δυνατό και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά που θα βγάλουν τα βερίκοκα (περίπου 10 λεπτά).
Αποσύρουμε από την εστία, ρίχνουμε μέσα το λεμόνι και πολτοποιούμε με ράβδο μπλέντερ. Μεταφέρουμε τον πολτό σε καθαρό μπολάκι και το τοποθετούμε για λίγο στο ψυγείο.





Για την κρέμα τυρί
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε την κρέμα τυρί και το γιαούρτι και χτυπάμε ελαφρώς, ρίχνουμε μέσα την ζάχαρη και χτυπάμε για 1 λεπτό περίπου , στην συνέχεια ρίχνουμε την βανίλια και τα αυγά και συνεχίζουμε για λίγο ακόμη το χτύπημα (μην το παρακάνετε με το χτύπημα).
Με μια σπάτουλα ανακατεύουμε ελαφρώς το μείγμα και το ρίχνουμε πάνω από το μπισκότα φροντίζοντας να πάει ομοιόμορφα σε όλο το ταψάκι. 
Με ένα κουτάλι μοιράζουμε τον πολτό βερίκοκου σε διάφορα σημεία και με τη μύτη ενός μαχαιριού τραβάμε κάθετες και οριζόντιες γραμμές πάνω από τα σημεία που έχουμε τοποθετήσει πολτό. 
ΠΡΟΣΟΧΗ το μαχαίρι όχι πολύ βαθιά, δεν θέλουμε να βρει το μπισκότο.


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 45-50 λεπτά. Μόλις τελειώσει το ψήσιμο ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου και αφήνουμε μέσα το cheesecake για τουλάχιστον 1 ώρα. Μετά το μεταφέρουμε με το ταψάκι του στο ψυγείο για τουλάχιστον 3-4 ώρες.

Μετά είστε ελεύθεροι να το απολαύσετε!!!


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου