Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

Muffins με βερίκοκο



Επιτέλους ... τα τελευταία βερίκοκα από την τρελή βερικοκιά στην περιοχή της Θέρμης μέσα στο μικρό μου περιβόλι που έχει ακόμη 5 βερικοκιές αλλά καμιά δεν είναι σαν αυτήν!
Φέτος ήταν πολύ καλή χρονιά με τόσο βερίκοκο, προχθές έδωσα ακόμη μια σακούλα σε κάτι φίλους και με κοιτούσαν λίγο περίεργα, σαν να μου λέγανε και αυτοί ... φτάνει!
Αλλά επειδή είναι κρίμα όταν μας χαρίζει η φύση κάτι τόσο απλόχερα εμείς να το πετάμε, απλά κάθεσαι και σκέφτεσαι, τι άλλο θα μπορούσες να κάνεις, στην προκειμένη περίπτωση σκέφτηκα πάρα πολύ για  να μην πετάξω κανένα βερίκοκο.



Τώρα θα μου πείτε καλοκαίρι είναι και θέλετε να πάτε στην θάλασσα, ξέρω επίσης ότι το καλοκαίρι είναι μια πολύ καλή εποχή για αδυνάτισμα. Τόσο οι τροφές του, όσο και η ζέστη είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες για να κάνει κανείς εύκολα και ανώδυνα δίαιτα. Τα φρούτα του καλοκαιριού όσο και οι καλοκαιρινές συνταγές είναι χαμηλές σε θερμίδες. 
Οι τροφές είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες που βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Το βερίκοκο φημίζεται για το ότι βοηθάει να φύγει το πρήξιμο. Η θερμιδική του αξία είναι πολύ μικρή και ισούται με 47 θερμίδες τα δύο βερίκοκα.
Μήπως σας έψησα καθόλου με τα βερίκοκα; Τα δικά μου τελείωσαν αλλά υπάρχουν ακόμη σε αφθονία στις λαϊκές και μάλιστα ωραιότατα και νοστιμότατα!


Εάν ναι ελάτε να κάνουμε υπέροχα, αφράτα και πεντανόστιμα muffins με βερίκοκα. Είναι ελαφριά, νόστιμα και μπορείτε να τα πάρετε μαζί σας στην θάλασσα σαν σνακ. Η συνταγή είναι απλή και εάν εσάς σας περισσεύουν τίποτα άλλα φρούτα κάντε τα με αυτά, φαντασία να υπάρχει και καλή διάθεση.
Ελπίζω και του χρόνου να είναι το ίδιο καλή χρονιά για την γριούλα βερικοκιά μου για να μπορέσω να κάνω ότι δεν πρόλαβα φέτος!!!


Υλικά:

130 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
85 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
70 γρ. ζάχαρη
65 γρ. γάλα ελαφρύ
4 βερίκοκα μέτρια κομμένα σε φέτες 
1 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
ξύσμα από ένα λεμόνι (ακέρωτο κατά προτίμηση)
1 μεγάλο αυγό
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
1 πρέζα αλάτι
2 κουτ. γλυκού ζάχαρη για το πασπάλισμα
8-10 θήκες για muffins ή κάντε μόνη σας με λαδόκολλα

Βγαίνουν 8-10 muffins ανάλογα με το πόσο θα γεμίσετε τις θήκες.


Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι. Στον κάδο του μίξερ χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. 


Συμπληρώστε τη βανίλια, το αυγό και το ξύσμα και χτυπήστε λίγο ακόμη. Με το μίξερ στην χαμηλή ταχύτητα ρίξτε σε 3 δόσεις το αλεύρι και σε 2 δόσεις το γάλα, εναλλάξ, ξεκινώντας από το αλεύρι και τελειώνοντας με το αλεύρι (αλεύρι-γάλα-αλεύρι-γάλα-αλεύρι).



Πλύντε καλά τα βερίκοκα, κόψτε τα στην μέση και το κάθε μισό στα 3 ή 4 ανάλογα με το πόσο μεγάλο είναι το βερίκοκο.
Τοποθετήστε ζύμη μέχρι τη μέση της θήκης και βάλτε από 3 κομμάτια βερίκοκο πιέζοντας τα ελαφρώς μέσα στη ζύμη. Πασπαλίστε με ζάχαρη και ψήστε για 25 λεπτά μέχρι να κάνουν μια ωραία χρυσαφένια κρούστα.



Εάν δεν τα πάρετε μαζί σας στην παραλία είναι ένα πολύ ωραίο πρωινό ή απογευματινό με τον καφέ σας και συνοδεύονται εξαιρετικά με μαρμελάδα βερίκοκο και μερικά ώριμα βερίκοκα.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου