Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2019

Κέικ αμυγδάλου με φρέσκα σύκα



Καλό Μήνα!

Σηκώθηκα σήμερα το πρωί και είχε μια φοβερή δροσιά, τα σύκα κοντεύουν να τελειώσουν όπως και το καλοκαιράκι. Σε λίγο θα αρχίσουν και οι πρώτες βροχές και θα καθόμαστε το πρωί στην βεράντα με αυτή την καταπληκτική δροσιά να πίνουμε τον καφέ μας και να αναπολούμε την ανεμελιά του καλοκαιριού, τα μπάνια και τις μαργαρίτες!
Λίγο που η δροσιά σου ανοίγει την όρεξη! λίγο που θέλεις να προλάβεις και τα τελευταία σύκα, πριν πέσουν και γίνουν αποξηραμένα ... λέω να κάνουμε κανένα κέικ  για να αρχίσουμε να αποχαιρετάμε σιγά σιγά το καλοκαιράκι με όσο πιο γλυκό τρόπο μπορούμε!
Φυσικά για εσάς που ακόμη δεν λέτε να γυρίσετε, προλαβαίνετε να το κάνετε το κέικ και την άλλη εβδομάδα ... μην σας το χαλάσουμε.



Το κέικ διατηρείται ζουμερό επειδή έχει την πούδρα αμυγδάλου και το γιαούρτι, σου κάνει και λίγο ρεβανί χωρίς σιρόπι. Έχει αρκετά ζουμερά σύκα που καραμελώνουν και γίνονται σαν μαρμελάδα μέσα στο κέικ και του δίνουν μια φανταστική εμφάνιση .
Τρελαίνομαι να το σερβίρω με καϊμάκι παγωτό και λίγο μαρμελάδα σύκο, δένουν τόσο πολύ όλες οι γεύσεις που πιστέψτε με δεν θα μείνετε μόνο στο ένα κομμάτι!
Η διαδικασία απλή αλλά η γεύση εξαιρετική!



Υλικά:

110 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρ. ζάχαρη
120 γρ. πούδρα αμυγδάλου 
80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
80 γρ. γιαούρτι με 2% λιπαρά
2 μεγάλα αυγά
1 βανιλίνη 
1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
μια πρέζα αλάτι
5-6 σύκα κομμένα στα 4 (ότι σύκα έχετε)

Ένα τσέρκι με αποσπώμενη βάση 20-22 εκ.



Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Βουτυρώνουμε καλά ένα τσέρκι 20-22 εκ. με αποσπώμενη βάση ή  κούμπωμα. Εάν θέλετε μπορείτε να βάλετε και λαδόκολλα στην βάση.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με την πούδρα αμυγδάλου, τη βανιλίνη, την κανέλα και το αλάτι και τα αφήνουμε στην άκρη. 
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε την ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν, ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά και χτυπάμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. 
Σταματάμε το χτύπημα και ρίχνουμε μέσα τα στέρεα υλικά (αλεύρι, πούδρα αμυγδάλου κλπ) και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα, τέλος ρίχνουμε και το γιαούρτι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά. 


Αφού έχουμε πλύνει καλά τα σύκα τα κόβουμε στα τέσσερα και τα τοποθετούμε (με το φλούδι τους) σαν λουλούδι φροντίζοντας να τα πιέσουμε λίγο μέσα στην ζύμη μας.


Ψήνουμε για 15' στους 200 βαθμούς και μετά κατεβάζουμε στους 175 βαθμούς και ψήνουμε για άλλα 35-40 λεπτά ανάλογα τον φούρνο. Αφαιρείτε από τον φούρνο και αφήνετε να κρυώσει καλά πριν ξεφορμάρετε. Απολαύστε το με τον πρωινό σας καφέ ή με καϊμάκι παγωτό σαν γλυκό. 

ΚΑΛΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠ΄ΟΛΑ.


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου