Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019

Cheesecake Μάνγκο-Σοκολάτα




Ακούγοντας τη λέξη μάνγκο, στο μυαλό σας έρχεται κάτι εξωτικό, τροπικό αλλά κυρίως μακρινό. Δεν έχετε άδικο, αφού το μάνγκο είναι φρούτο που προέρχεται από τις χώρες της Ασίας και της Αφρικής. 
Το συγκεκριμένο φρούτο, δεν αποτελεί μόνο μέρος της διατροφής και της κουλτούρας συγκεκριμένων χωρών, αλλά και των θρύλων που το θέλουν να είναι θεραπευτικό και έρχονται από τα βάθη της ιστορίας. 
Λένε μάλιστα ότι ο Βούδας εμφανίστηκε στη σκιά των δέντρων μιας φυτείας μάνγκο.



Όσο μακρινές και απρόσιτες είναι αυτές οι ιστορίες, τόσο κοντά μας βρίσκονται πια, δεδομένου ότι το μάνγκο πλέον καλλιεργείται και στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη, ενώ είναι εύκολο να το βρείτε στα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα μαναβικής.
Το καλύτερο πλέον είναι ότι τον τελευταίο καιρό μας έρχεται και σε συσκευασία "Έτοιμη προς κατανάλωση" που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να περιμένουμε να ωριμάσει στο σπίτι μας και να μην ξέρουμε και πότε είναι έτοιμο!


Κατά πολλούς το μάνγκο αποτελεί τον "βασιλιά των φρούτων", λόγω της μεγάλης του θρεπτικής αξίας, αλλά και της εκπληκτικής του γεύσης.  Είναι ιδιαίτερα χορταστικό, χωρίς να μας φορτώνει με πολλές θερμίδες. Έχει γλυκόξινη γεύση και συναντάται σε εκατοντάδες ποικιλίες. Όταν ωριμάσει, έχει μια γλυκιά, εξωτική μυρωδιά.

Επιλέξτε τα μάνγκο που είναι "σφιχτά", αλλά μαλακώνουν όταν τα πιέζετε. Η φλούδα τους θα πρέπει να είναι λεία και το χρώμα θα πρέπει να έχει αρχίσει να αλλάζει από πράσινο σε κίτρινο, πορτοκαλί ή κόκκινο. Αν και είναι φυσιολογικό για τα μάνγκο να έχουν κάποια μαύρα στίγματα, αποφύγετε εκείνα που έχουν πάρα πολλά τέτοια σημάδια, καθώς αυτό δείχνει ότι είναι υπερώριμα. 
Απορρίψτε τα χαλαρά με με ζαρωμένη φλούδα. 



Υλικά: (Για το σύνολο των παρασκευών):



500-600 γρ. μάνγκο έτοιμο για κατανάλωση (2 συσκευασίες)
150 γρ. κρέμα τυρί
265 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
50 γρ. ζάχαρη
15 γρ. άχνη ζάχαρη
30 γρ. γιαούρτι πλήρες
100 γρ. τριμμένα μπισκότα (κατά προτίμηση σοκολατένια μιράντα ή πτι-μπερ)
40 γρ. βούτυρο λιωμένο
50 γρ. κουβερτούρα
10 γρ. ζελατίνη σε φύλλα (για όλες τις παρασκευές)
χυμό από μισό λεμόνι

1 τσέρκι 17-18 εκ.  και 1 τσέρκι  13εκ.
λίγο αλουμινόχαρτο


Πουρές μάνγκο:

Υλικά:
350 γρ. μάνγκο κομμένο κομματάκια
80 γρ. ζάχαρη
χυμό από μισό λεμόνι


Εκτέλεση:

Σε κατσαρολάκι βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά το μάνγκο με την ζάχαρη, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να φύγουν τα πολλά υγρά, ρίχνουμε το χυμό λεμόνι και βράζουμε άλλα πέντε λεπτά. Αποσύρουμε από την φωτιά και μόλις πέσει λίγο η θερμοκρασία πολτοποιούμε με ράβδο μπλέντερ. 
Ακολουθούν φωτογραφίες για το πως καθαρίζουμε το μάνγκο.







Μους σοκολάτας:

Υλικά:
50 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
15 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
1 γρ. ζελατίνη

50 γρ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη (50%) σε κρέμα



Εκτέλεση:
Σε μπολάκι τοποθετούμε την κουβερτούρα με την κρέμα γάλακτος και την τοποθετούμε στο φουρνάκι μικροκυμάτων για 20'' (δεύτερα) για να λιώσουν και ανακατεύουμε.  Εάν χρειαστεί βάζουμε άλλα 10'' για να λιώσει καλύτερα (δεν θα χρειαστεί περισσότερο). Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε μέσα την ζελατίνη αφού την έχουμε μουσκέψει σε κρύο νερό για τουλάχιστον 10' λεπτά. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το μείγμα σοκολάτας στην ελαφρώς χτυπημένη κρέμα. 
Την ρίχνουμε σε τσέρκι 13 εκ.  με αλουμινόχαρτο (για καλύτερο ξεφορμάρισμα) και την τοποθετούμε στο ψυγείο.






Μους μάνγκο:

Υλικά:
80 γρ. πουρέ μάνγκο ζεστό
2 γρ. ζελατίνη 
50 γρ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε κρέμα ( κατά 50%, ίσα δηλαδή που θα αρχίζει να δένει)

Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε ελαφρώς στο φουρνάκι μικροκυμάτων τον πουρέ μάνγκο και ρίχνουμε μέσα την ζελατίνη που έχουμε μουσκέψει σε κρύο νερό για περίπου 10΄ λεπτά.
Ρίχνουμε τον πουρέ στην ελαφρώς χτυπημένη κρέμα, ανακατεύουμε και την ρίχνουμε πάνω από την μους σοκολάτα, στρώνουμε ελαφριά και τοποθετούμε ξανά στο ψυγείο.





Ζελέ μάνγκο

Υλικά:
30 γρ. πουρέ μάνγκο ζεστό
30 γρ. ζεστό νερό
2 γρ. ζελατίνη
70 γρ. κομματάκια ψιλοκομμένα μάνγκo

Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε λίγο τον πουρέ μάνγκο και το αραιώνουμε με το ζεστό νερό. Ρίχνουμε μέσα τη ζελατίνη που έχουμε μουσκέψει για 10 λεπτά σε κρύο νερό και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε μέσα τα κομματάκια φρούτου ανακατεύουμε και το τοποθετούμε πάνω από το μους μάνγκο στο μικρό τσέρκι.




Αφήνουμε το τσέρκι στο ψυγείο για αρκετές ώρες μέχρι να στερεοποιηθεί και το ζελέ μάνγκο.


Μπισκότο βάσης:

Υλικά:
100 γρ. μπισκότο τριμμένο στο μπλέντερ
40 γρ. βούτυρο αγελάδας  λιωμένο

Εκτέλεση:
Τρίβουμε στο μπλέντερ το μπισκότο και ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο, ανακατεύουμε με μια σπάτουλα να πάει παντού το βούτυρο και το μεταφέρουμε στο μεγάλο τσέρκι. Το πιέζουμε καλά με την σπάτουλα να πάει παντού και το τοποθετούμε στο ψυγείο. 



Κρέμα τυρί μάνγκο:

Υλικά:
150 γρ. κρέμα τυρί σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη ελαφρώς σε κρέμα (50%)
15 γρ. ζάχαρη άχνη
30 γρ. γιαούρτι 2%
120 γρ. πουρέ μάνγκο
5 γρ. ζελατίνη

Εκτέλεση:
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος ελαφρώς σε κρέμα. Σε μπολ τοποθετούμε την κρέμα τυρί και χτυπάμε μέχρι να γίνει σαν αλοιφή, συμπληρώνουμε την άχνη, το γιαούρτι και συνεχίζουμε το χτύπημα.  Ζεσταίνουμε ελαφρώς στο φουρνάκι μικροκυμάτων (30΄΄) τον πουρέ μάνγκο και ρίχνουμε μέσα την ζελατίνη (αφού έχει μουσκέψει σε κρύο νερό 10 λεπτά και την στραγγίσουμε καλά ), ανακατεύουμε και μεταφέρουμε στην κρέμα τυρί. Χτυπάμε λίγο ακόμη μέχρι να ενσωματωθεί ο πουρές. Σταματάμε με το μίξερ και ρίχνουμε μέσα την ελαφρώς χτυπημένη κρέμα, συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα με μια σπάτουλα. 


Συναρμολόγηση:


Στρώνουμε το 1/3 της κρέμας τυρί μάνγκο πάνω από το μπισκότα και το τοποθετούμε στο ψυγείο. Το υπόλοιπο το βάζουμε σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής. 
Αφαιρούμε με προσοχή το αλουμινόχαρτο από το μικρό τσέρκι. Τοποθετούμε στην μέση από το μεγάλο τσέρκι αφήνοντας την ίδια απόσταση περιμετρικά. 


Με την σακούλα που έχει την υπόλοιπη κρέμα γεμίζουμε το τσέρκι ίσα με το ζελέ μάνγκο. Ισιώνουμε λίγο με μια σπάτουλα και τοποθετούμε στο ψυγείο για ένα βράδυ. 


Την άλλη μέρα ξεφορμάρουμε με προσοχή και διακοσμούμε με φρέσκο μάνγκο σε κυβάκια ή μπαλάκια που μπορούμε να τα κάνουμε με μικρό εργαλείο scoop σαν αυτό που βάζουμε παγωτό αλλά μικρό (πολύ μικρότερο). Εάν δεν έχετε πάρτε ένα μικρό κουταλάκι και κάντε οβάλ σχήματα. Τέλος εάν θέλετε διακοσμήστε με φρέσκο δυόσμο ή μέντα.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου