Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Πάστα Φλώρα με μαρμελάδα βερίκοκο




Πάντα τα Σαββατοκύριακα έχω μια επιθυμία να μπω στην κουζίνα το πρωί και να βγω όταν πλέον έχει βραδιάσει. Αυτό το Σαββατοκύριακο προσπάθησα να αξιοποιήσω την μαρμελάδα βερίκοκο που έκανα το καλοκαίρι από μια τέλεια βερικοκιά που έχουμε στην Θέρμη. Αυτή που λέτε η βερικοκιά κάθε χρόνο βγάζει όλο και περισσότερα βερίκοκα, αποτέλεσμα κάθε χρόνο να μην ξέρω τι να τα κάνω, πόση μαρμελάδα να κάνεις πια . . .

Το πρώτο λοιπόν που έκανα ήταν μια μεγάλη και λαχταριστή πάστα φλώρα, κλασικό και αγαπημένο γλύκισμα, που πάντα μας θυμίζει στιγμές από το παρελθόν και το δεύτερο πτι-φουράκια που θα σας τα ανεβάσω προσεχώς. 
Η πάστα φλώρα δεν είναι δύσκολη αρκεί να έχεις μια καλή μαρμελάδα κατά προτίμηση σπιτική (ότι μαρμελάδα σας αρέσει και έχετε) και να κάνεις και ένα ωραίο τριφτό ζυμάρι. Λοιπόν ας ξεκινήσουμε.


Υλικά για το ζυμάρι.

150 γρ. μαργαρίνη σε πλάκα (σκληρό) κομμένο σε κύβους κρύο από το ψυγείο.
150 γρ. βούτυρο αγελάδας σε θερμοκρασία δωματίου
2 αυγά
1/3 φλιτζάνι ζάχαρη (80 γρ. )
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300-400 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο (ή μαρμελάδα της αρεσκείας σας)



Εκτέλεση:

Σε ένα βαθύ λεκανάκι κοσκινίζουμε το αλεύρι. Κάνουμε στην μέση μια λακκούβα και συμπληρώνουμε όλα μας τα υλικά εκτός της μαρμελάδας. Παίρνουμε σιγά-σιγά τα υλικά και προσπαθούμε να τα ενώσουμε τρίβοντας τα με τις παλάμες μας. 
Μόλις γίνει σχεδόν όλο μας το μείγμα τρίμματα αρχίζουμε να το ζυμώνουμε και σταματάμε μόλις γίνει μια μπάλα και ξεκολλάει από τα χέρια μας. Το βάζουμε σε διαφάνεια και στο ψυγείο να ξεκουραστεί για μισή ώρα περίπου. Βγάζουμε από το ψυγείο και χωρίζουμε τα 2/3 της ζύμης και πλάθουμε μια μπάλα. Τη βάζουμε πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε φύλο σε διάσταση σαν το ταψάκι που έχουμε διαλέξει να ψήσουμε την πάστα φλώρα μας.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ταρτιέρα ή ταψάκι με χαμηλά τοιχώματα ή ακόμα και ταψί πίτσας.
Βουτυρώνετε λίγο το ταψί σας , στρώνετε το φύλλο, τρυπάτε με ένα πιρούνι σε αρκετά σημεία το ζυμάρι και στρώνετε την μαρμελάδα σας, χωρίς να το παρακάνετε γιατί μην ξεχνάτε θα φουσκώσει το ζυμάρι (δεν θέλουμε να χυθεί η μαρμελάδα μας έξω).
Παίρνετε μικρά κομμάτια από την υπόλοιπη ζύμη και πλάθεται κορδονάκια όπως είχαμε κάνει στα κουλουράκια βανίλιας, θυμάστε ; 
Τα τοποθετείτε στο ταψί πάνω από την μαρμελάδα τοποθετώντας τα σταυρωτά , σχηματίζοντας μικρούς ρόμβους.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 C για 30-35 λεπτά μέχρι να χρυσίσει.
Περιμένετε να κρυώσει καλά πριν την κόψετε σε κομμάτια.


Καλή επιτυχία και καλή σας απόλαυση.



8 σχόλια:

  1. Να δείς που μπορούμε να συντονιστούμε... Εγώ πάντα τα Σαββατοκύριακα, όταν πλέον έχει βραδιάσει, θέλω γλυκό! Χαχα! Την πάστα φλώρα, την έχω πάρει απο φόβο. Νομίζω ότι δεν μπορώ να την πετύχω (χωρίς να έχω φτιάξει ποτε!) Μάλλον φοβάμαι το ζυμάρι ότι δε θα βγει όπως πρεπει να είναι... Στην πρώτη μου προσπάθεια, όμως, θα τιμήσω την συνταγή σου. Υπόσχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πίστεψε με είναι ακόμη πιο εύκολο απ' ότι νομίζεις. Καλή επιτυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα σας. Η συνταγή φαίνεται απλή και το αποτέλεσμα νόστιμο.
    Θα ήθελα να ρωτήσω αν, αντί για μαργαρίνη, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βούτυρο, επειδή θεωρείται πιο υγιεινό. Θα υπάρξει αλλαγή στη γεύση; Επίσης, για τα συγκεκριμένα υλικά ποιες θα πρέπει να είναι οι διαστάσεις του ταψιού; Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε ταψάκι από γλυκά ταψιού (π.χ. καταϊφι, μπακλαβά) ή είναι πολύ μικρό; Τέλος, μπορούμε να αλείψουμε τα μπαστουνάκια ζύμης με γάλα ή αυγό για πιο γυαλιστερή εμφάνιση;
    Ζητώ συγγνώμη για τις πολλές απορίες και ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα. Και φυσικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις βούτυρο, θα γίνει πιο νόστιμη και πιο μυρωδάτη, απλώς με την μαργαρίνη γίνετε πιο ελαφρύ. Το ταψάκι που χρησιμοποιώ εγώ είναι 40Χ27 και είναι αρκετά ρηχό (2 εκ.).Δεν ξέρω τα ταψάκια γλυκού που αναφέρεσε τι βάθος έχουν, αρκεί να είναι μέχρι 2 εκ. για να μπορέσεις να ανεβάσεις την ζύμη και από τα τοιχώματα του ταψιού. Εάν θα σου περισσέψει ζύμη απλώς βάλτην σε μια διαφάνεια και στην κατάψυξη για τουλάχιστον 3 μήνες ή στο ψυγείο για μία εβδομάδα και μπορείς να τα κάνεις ατομικά ταρτάκια (σε θήκη για μάφινς).
      Τέλος δεν μπορείς να αλείψεις με γάλα ή αυγό (ειδικά αυγό) τα μπαστουνάκια γιατί θα αρπάξουν και θα μαυρίσουν γρήγορα. Η πάστα φλώρα πρέπει να ψηθεί ομοιόμορφα. Όταν την βγάλεις από τον φούρνο άστην για 5 λεπτά να πάρει τις ανάσες τις και σε ένα μπολάκι αραίωσε μια κουταλιά της σούπας την μαρμελάδα που έχεις χρησιμοποιήσεις με μερικές σταγόνες νερό και πέρασε το από πάνω να γυαλίσουν (μόνο έτσι γυαλίζει).
      Ελπίζω να έλυσα τις απορίες σου καλή επιτυχία.

      Διαγραφή
    2. Χαίρετε. Έφτιαξα σήμερα την πάστα φλώρα με μαρμελάδα βερίκοκο και έγινε πολύ νόστιμη, με μπισκοτένια βάση και μέτρια γλυκύτητα. Συγχαρητήρια για τις κατανοητές οδηγίες και την ωραία συνταγή.
      Θα ήθελα τώρα να σας ρωτήσω πώς μπορώ να τη συντηρήσω. Θα πρέπει να τη βάλω στο ψυγείο ή μπορώ να την αφήσω στο ταψί που την έψησα εκτός ψυγείου καλύπτοντάς τη με αλουμινόχαρτο;
      Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας.

      Διαγραφή
    3. Χαίρομαι που σου άρεσε η πάστα φλώρα, εμένα είναι από τα αγαπημένα μου. Λοιπόν η πάστα φλώρα εάν έχεις κάποιο σκεύος συντήρησης κέικ μπορείς να την κρατήσεις μέχρι και 4-5 ημέρες εάν όχι στο ταψί που την έψησες και σκέπασε την με διαφάνεια (καλύτερα όχι αλουμινόχαρτο). Εάν έχεις και κανένα κουτάκι χάρτινο σαν αυτά που μας φέρνουν από το ζαχαροπλαστείο ακόμη καλύτερα. Σε καμμία περίπτωση μέσα στο ψυγείο, θα νοτίσει. Καλοφάγωτη.

      Διαγραφή
    4. Ευχαριστώ που μου απαντήσατε τόσο σύντομα. Θα ακολουθήσω τις οδηγίες σας. Καλή σας νύχτα και καλή Κυριακή.

      Διαγραφή