Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Τούρτα Μανταρίνι



Γενικά μου αρέσουν τα φρούτα, αλλά μου αρέσουν περισσότερο όταν τα χρησιμοποιώ στη ζαχαροπλαστική. Φυσικά μέχρι τώρα θα έχετε καταλάβει ότι λατρεύω τις μαρμελάδες, τρελαίνομαι για γλυκά κουταλιού και προσπαθώ να κάνω και πιο ιδιαίτερες κατασκευές, όπως τούρτες, cheesecakeς  και τάρτες.


Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019

Υγιεινό κέικ μπανάνας




Όλοι μετά από τις γιορτές έχουν κάποιους ξηρούς καρπούς που τους έχουν περισσέψει!!!
Και μην μου πείτε ότι εσείς είστε από αυτούς που τις γιορτές δεν το παρακάνουν, κυρίως στα γλυκά. Τα περισσότερα ελληνικά γιορτινά γλυκά έχουν να κάνουν με ξηρούς καρπούς, είτε καρύδια, είτε αμύγδαλα. Αφήστε και εκείνα που παίρνουμε για την Πρωτοχρονιά που θα παίξουμε και κανένα χαρτάκι.
Μέσα σε αυτά λοιπόν είναι και οι χουρμάδες. Τελευταία έχω ανακαλύψει την αντικατάσταση της ζάχαρης με αποξηραμένα φρούτα, ανάμεσα σε αυτά την πρώτη θέση έχει ο χουρμάς!

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

Τούρτα Ρόδι


Πολλές οι παραδόσεις της χώρας μας, από που να αρχίσω και που να τελειώσω.
Όμως μια και πλησιάζουμε στην αλλαγή του χρόνου ας μιλήσω για αυτές. 
Έθιμο απόλυτα συνδεδεμένο με την Πρωτοχρονιά, η Βασιλόπιτα, συγκεντρώνει γύρω της, οικογένειες, παρέες, συνάδελφους ακόμη και αγνώστους που ανταλλάσουν ευχές και ... κυνηγούν την τύχη του φλουριού!

       

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

Γλυκό με μύρτιλλα (blueberry vegan)




Λοιπόν οι μέρες πλησιάζουν και όλοι τρέχουμε, τρέχουμε να προλάβουμε να τα κάνουμε όλα τέλεια για τις γιορτές. Τέλεια τα δώρα που θα πάρουμε για τους αγαπημένους μας, τέλεια τα ψώνια για το γιορτινό τραπέζι, τα ρούχα που θα φοράμε! Ε, όπως και να το κάνουμε αυτές οι γιορτές είναι της υπερβολής.
Ε ας είναι λίγο της υπερβολής και το γλυκό μας!!!
Λίγο το χρώμα του, λίγο τα υλικά του, η γεύση του που δεν θυμίζει τίποτα από ότι έχετε δοκιμάσει μέχρι τώρα, αλλά κυρίως το ότι τα υλικά του δεν έχουν καμία σχέση με τα υλικά που χρησιμοποιείται για τα γλυκά αυτών των ημερών. 

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

Γιορτινό γλυκό με χουρμάδες




Επιτέλους έχουμε μπει στην γιορτινή περίοδο και άρχισε  να φαίνεται. 
Κόσμος στους δρόμους, κόσμος στο ταχυδρομείο, στα μαγαζιά, στις τράπεζες και γενικά ο κόσμος αυτό το καιρό δεν μπορεί να κάτσει σπίτι του παρόλο την δροσιά!!!
Εγώ πάλι αυτό το καιρό προτιμώ να κάθομαι σπίτι μου και να κάνω διάφορα γλυκά πραγματάκια. Μου αρέσει το σπίτι να μυρίζει γιορτές και εγώ να αισθάνομαι μια έξτρα δημιουργικότητα σε σημείο υπερβολής θα έλεγα.

Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018

Μαρμελάδα λωτού



Φθινοπωρινό φρούτο, με παράδοση χιλιάδων ετών, ο λωτός που χάρη στη λεπτή και χαρακτηριστική γεύση του, έχαιρε μεγάλης εκτίμησης από τους αρχαίους λαούς.
Είχε ονομαστεί ως η "τροφή των θεών". 
Δυστυχώς στην Ελλάδα ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει ότι για να είναι εύγευστος ο λωτός θα πρέπει να καταναλώνεται ώριμος, πραγματικά ώριμος όμως (όπου πραγματικά στάζει μέλι). 
Ο καρπός του έχει σχεδόν σφαιρικό σχήμα, πορτοκαλί έως κόκκινο και στυφή γεύση μόλις κοπεί από το δένδρο. Αν αφεθεί μερικές ημέρες γίνεται γλυκός και ζουμερός.

Και λοιπόν σας έχω καλά νέα, κυκλοφορούν πλέον μήλο-λωτοί που δεν χρειάζεται πλέον να περιμένεις να ωριμάσουν για να τους φας, είναι καινούργιες ποικιλίες και τρώγονται ενώ φαίνονται ότι είναι ακόμη άγουροι και είναι πεντανόστιμοι. Υπάρχουν επίσης και οι λωτοί καραλιόκ (σοκολατένιοι) εξίσου νόστιμοι και ανήκουν στην κατηγορία των μήλο-λωτών. Έτσι λοιπόν εάν δεν το είχατε μέχρι τώρα με το στιφό του λοτού, διαλέξτε μια από τις καινούργιες ποικιλίες για την μαρμελάδα σας και σας πληροφορώ δεν θα έχετε φάει κάτι παρόμοιο ... γίνετε απλώς μια μαρμελάδα θειική!

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

Muffins (κεκάκια) με χαρουπάλευρο, δαμάσκηνα & καρύδια





Σήμερα το γλυκάκι μας είναι αφιερωμένο στο χαρούπι!
Πρόκειται για έναν από τους πιο εκλεπτυσμένους και θρεπτικούς καρπούς της ελληνικής γης. Σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου ελάχιστοι γνωρίζουν τη χρησιμότητα και τα παράγωγά του, είναι πολύ δημοφιλής στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού.
Το χαρούπι ή αλλιώς ξυλοκέρατο που ο καρπός του μοιάζει με τους καρπούς της φασολιάς και όταν ωριμάζει και ξεραίνεται παίρνει σοκολατί χρώμα αλλά και γεύση. 
Πριν από μερικές δεκαετίες, το χαρούπι ήταν ένα από τα σημαντικότερα γλυκαντικά τροφίμων στον κόσμο. Αν και είναι πολύ γλυκός, είναι πολύ χαμηλότερης θερμιδικής αξίας από την σοκολάτα και για αυτό θεωρείται το τέλειο υποκατάστατο της.